Katar ile Türkiye'den uzun vadeli Hamas-İsrail ateşkes planı

Katar ve Türkiye'nin, İsrail ile Hamas arasında uzun vadeli bir ateşkes için plan hazırladığı öne sürüldü.

Dış Haberler

Gazze Şeridi'ndeki gerilim son günlerde tekrar artarken, Katar ile Türkiye'nin "uzun vadeli ateşkes" planı önerdiği iddia edildi.

Times of Israel'in haberine göre, Katar'ın Gazze büyükelçisi Muhammed el-Ahmedi, İsrail'e giderek işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail koordinatörü Tümgeneral Yoav Mordehay ile görüştü.

Ahmedi, bu görüşmede Türkiye ile Katar tarafından kurgulanan planı aktardı. Türkiye ve Katar büyükelçileri de, Ankara'da Hamas temsilcileri ile görüşerek planın çerçevesini sundu. Planın ayrıntıları, Filistin Yönetimi yetkililerine de verildi.

"Yeniden yapılandırma için ateşkes" ismi veirlen plana göre, 5 yıl boyunca tarafların birbirine olan düşmanlık hususunda "moratoryum" ilan etmesi bekleniyor.

Türkiye'nin plana katkısının, Gazze'ye deniz yoluyla ulaşacak malzemeleri taşıyan gemiler için yüzen bir liman geçişi olacağı belirtiliyor. Gazze'ye girecek malzemeler, bir güvenlik kontrol noktasında geçirilecek. Bu kontrol noktasındaki soruşturmayı NATO'nun yapabileceği konuşuluyor.

Ancak İsrail'in Gazze'de bir liman kurulmasına, sahilde yüzer şekilde de olsa karşı çıktığı söyleniyor.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, yakın zamanda Hamas ve İsrail'in doğrudan temas kurmaya başladığını iddia etmişti. Times of Israel de, İsrailli bazı kişilerin, gayrıresmi görevlerle Hamas ile temasta olduğunu yazdı.

Konu hakkında yorum yapmayı reddeden bir Hamas yetkilisi, Türkiye'nin liman önerisinin yeni olmadığını, Hamas elçisi ile de yalnızca Gazze'nin yeniden yapılandırılması planını görüştüklerini kaydetti.

Yetkili, tarafların birçok ateşkes önerisini gündeme getirdiğini, ancak İsrail'in bu önerilerin hiçbirine yanıt vermediğini söyledi.

Dün, Ahmed Yusuf isimli bir Hamas yetkilisi, İsrail ile Hamas arasında Avrupalı temsilciler aracılığıyla ateşkes görüşmesi yürütüldüğünü doğrulamıştı.