Katalonya'da 'sarı kurdele' gerginliği: Birlikçiler medya mensubuna saldırdı

Katalonya'da sürgünde ve hapiste olan ayrılıkçı liderlerle dayanışmak için sokaklara asılan sarı kurdeleler Barselona'da gerginliğe yol açtı. Birlik yanlılarının sarı kurdele eylemine karşı düzenlediği protestoda bir medya mensubu darp edildi.

Dış Haberler

Katalonya'da, bağımsızlık referandumunun ardından sürgünde ve hapiste bulunan ayrılıkçı liderlerle dayanışmak için halkın sokaklara astığı sarı kurdeleler, Barselona'da gerginliğe yol açtı. 

Sarı kurdeleleri indirmek isteyen bir kişinin saldırıya uğradığı iddiası üzerine eylem yapan 600 kişilik birlik yanlısı grup, bir yanlış anlaşılma üzerine Barselona Ciutadella Parkı önünde eylemi görüntüleyen medya mensubunu darp etti.

KATALAN TV KANALI SANDILAR

İspanyol TV kanalı Tele Madrid'in kameramanı Javi Gomez'i, Katalan TV3 kameramanı sanan birlik yanlıları, Gomez'in kamerasına sarı kurdele bağladığını iddia ederek yumrukladı.

Twitter'dan olayı doğrulayan Gomez, "dört kez" yumruklandığını ve bazılarının "kamerda sarı kurdele olduğunun sanıldığını" belirterek, "Paradoksal bir biçimde, eylemde bir saldırı protesto ediliyordu" yorumunu yaptı.

Birlikçi Vatandaşlar (Cs) örgütüne yakın İspanya Vatandaşı adlı platformun düzenlediği eylem boyunca çevredeki yurttaşlarla eylemciler arasında ufak çaplı gerilimler yaşandı.

'OLAY POLİTİK DEĞİLDİ'

Birlikçilerin sokağa çıkmasına sebep olan olay, Catalan La Vanguardia gazetesine göre, birlik yanlısı bir erkeğin, sarı kurdele takan anne ve çocuğunu uyarmasıyla patlak verdi.

Sarı kurdele asan çocuğu "şehri kirlettiği" gerekçesiyle uyararak engelleyen adam ile anne arasındaki tartışmayla ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. Bir iddiaya göre adam, ayrılıkçı kadına saldırıp burnunu kırdı, diğer iddiaya göre ise kadın çocuğunu uyaran adama saldırdı.

Daha sonra Katalan TV3 kanalı, kadının kocasından ve birlikçi adamdan ayrı ayrı görüş aldı ve iki taraf da olayın siyasi olmadığını ifade etti.

'SALDIRGAN BİZDEN DEĞİLDİ'

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Quim Torra ve Barselona Belediye Başkanı Ada Colau gibi Katalan siyasetçilerden medya mensubuna dönük saldırıya kınamalar gelirken, birlikçi Vatandaşlar örgütünün başkanı Albert Rivera da bugün bir açıklama yaparak olayı kınadı.

"Hiçbir demokrat bu şiddeti kabul edemez" diyen Rivera, açıklamasında saldırganın Vatandaşlar örgütüne mensup olmadığını ve hatta protestocu birlikçilerin bazılarını da tehdit ettiğini öne sürdü. Öte yandan paylaşılan görüntüler muhabirin öfkeli kalabalık tarafından çembere alındığı ve itildiği, olayın bir kişi tarafından gerçekleştirilmediği görülüyor.