Karkamış'taki grupların destekçileri: ABD, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye...

Türkiye'nin Cerablus operasyonu için destek verdiği cihatçı gruplara, ABD, Katar ve Suudi Arabistan da destek veriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Cerablus'a yönelik harekât başlatırken, Karkamış'taki cihatçılar da saldırmak için işaret bekliyor.

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın görüştüğü, Cerablus'taki operasyona katılmak için Türkiye'de bulunan ÖSO savaşçılarından biri olan ve adının Abu Samir olarak yazılmasını isteyen militan, Cerablus'a yönelik operasyonun 2-3 gün içinde başlayacağını öne sürdü. Fakat bunun değişebileceğini belirtti.

Halep'in kuzeyinden ve İdlib'ten Türkçe konuşan birileri tarafından gruplar halinde araçlarla Türkiye'ye getirildiklerini belirten Abu Samir, Karkamış'ta kendisinin "askeri üs" olarak tarif ettiği bir yerde kaldıklarını söyledi.

Türkiye'nin Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde klasik anlamda bir askeri üs bulunmuyor.

Askeri konulara yakın kaynaklar, burada bilindik anlamda bir askeri üsten ziyade Türkiye'nin bu operasyonu yürütmek için oluşturduğu bir 'toparlanma noktası, geçici üs' olduğunu söylüyor.

OPERASYONUN DESTEKÇİLERİ: ABD, KATAR, SUUDİ ARABİSTAN

Üzerlerinde üniformaları ve silahlarıyla Türkiye'ye getirildiklerini söyleyen Abu Samir burada lojistik ve operasyonel destek aldıklarını söyledi.

Diğer 1,500 ÖSO militanı ile burada kaldığını belirten Abu Samir burada askeri bir eğitimden geçip geçmediğini sorduğumuzda, "Hayır" diye yanıtlıyor ve eğitimin içeriğini şöyle açıklıyor:

"Ama Türkiye'den lojistik destek ve çeşitli teorik eğitim alıyoruz. Nasıl baskın yapılır gibi... Türkiye'nin top atışlarından sonra nasıl ilerleyeceğimiz ile ilgili bilgiler aktarıyorlar. Bu operasyon Türkiye'nin liderliğinde gerçekleşiyor. Türkiye, ÖSO komutanlarına ne yapılması gerektiğini söylüyor" diyor.

Kendilerini destekleyen başka ülkeler olup olmadığını sorduğumda ÖSO militanı, Katar, Suudi Arabistan ve aynı zamanda Batı'nın desteklediği [Ürdün'deki] Askeri Operasyon Merkezi (MOC) aracılığıyla da ABD'den destek aldıklarını iddia ediyor.

Her ne kadar pek çok tugay ve birlik bu operasyon için Özgür Suriye Ordusu ismi altında birleşmiş olsa da, Abu Samir ÖSO'nun Suriye savaşının başındaki gibi yeniden etkin bir güç haline gelebileceğini öngörmüyor.

Abu Samir, 'ÖSO, Suriye'de yeniden etkin olacak mı' sorumuzu şöyle yanıtlıyor:

"Zor. Çünkü ÖSO'ya bağlı birimler pek çok yerden destek alıyor. Ama bu birimler diğerleriyle koordineli halde değil. O yüzden pek çok grup var, tek bir gruptan bahsetmek zor."