Kara Mambalar ilk kez 2 gergedan kaybetti

Yalnızca kadınlardan oluşan "Kara Mambalar" timi, ilk kez 2 gergedanı avcılardan koruyamadı.

Güney Afrika'da kaçak gergedan avcılığını engellemek için 2013 yılında, "Kara Mambalar" adında bir tim kuruldu.

Yalnızca kadınlardan oluşan "Kara Mambalar" timinin, düne kadar hiç bir gergedanın ölümüne izin vermediği gurur tablosu, bu ayın başında 2 hayvanın öldürülmesiyle yara aldı. Kara mamba adı, Afrika'da yetişen zehirli bir yılan türünden geliyor.

Dolunay gecesinde öldürülen iki gergedandan biri hamile idi, avcılar türü tehlike altında olan hayvanların boynuzlarını çıkararak kayıplara karıştı.

"Kara Mambalar", yaşları 19-33 arasında değişen 36 silahsız kadından oluşuyor. Kruger Ulusal Parkı'nda görev yapan kadınlar, yaya olarak devriye gezdikleri alanın dışında, kaçak avcılığa karşı toplumsal bilinçlendirme faaliyetlerine de katılıyorlar.

AYDA 220-255 DOLAR KAZANIYORLAR

2 gergedanın öldürülmesinin ardından AFP'ye konuşan 32 yaşındaki Collet Ngobeni; "Çok korkunçtu, bizim hatamız gibi hissediyoruz. Daha hazırlıklı olmalıyız" diyor. 

Öte yandan 2 gergedanın avlandığı Balule sahası, gergedanların nadiren bulunduğu, bu nedenle daha önce hiç av vakasının yaşanmadığı bir bölge olarak biliniyor.

Kara Mamba timinde görev yapan kadınlara, aylık 220-255 dolar arasında bir ücret veriliyor ki bu Güney Afrika standartları için dahi oldukça düşük bir ücret. Kadınlar, 21 günlük vardiyalarının bitiminde, 10 gün ailelerini ve çocuklarını görmek için izin kullanıyorlar. İş yerlerinde, 3 ya da 4 kişiyle küçük kulübeleri paylaşarak kalan kadınlar, akan su, televizyon ve internete erişime sahip değiller.

Doğu Asya'da gergedan boynuzunun kanser ve  impotans tedavilerinde yararlı olduğu düşünülüyor. Bu nedenle bölgeye dönük büyük bir ticari saha oluşmuş durumda. Geçtiğimiz yıl Afrika'da, 1342 gergedanın piyasaya sunulmak üzere avlandığı ortaya çıkmıştı.