Kanıt yok, belge yok ama ABD 'hack' suçlusunu buldu: Kuzey Kore!

Sony firması, geçtiğimiz günlerde bir grup tarafından hacklendi. Ancak ortada hiçbir kanıt yokken, ABD'li yetkililer ve medya olaydan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni sorumlu tuttu.

Dış Haberler

Ünlü Japon gösteri ve elektronik firması Sony geçtiğimiz günlerde kendilerine "Barış Muhafızları" ismini veren bir grup tarafından hacklendi.

Hackerların yayınladığı belgeler arasında çok sayıda e-posta, sosyal güvenlik numaraları ve bir dizi kişisel bilgi de vardı.

Ancak hacklenen dosyalar arasındaki bir öge, ABD'yi alarma geçirdi: Kanada'da çekilen The Interview isimli bir film de "çalınanlar" arasında yer alıyordu.

Filmi önemli kılan ise, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-un'a düzenlenen bir suikasti "komedi" biçiminde anlatmasıydı.

'ULUSAL GÜVENLİK SORUNU' MU?
The Daily Beast'in haberine göre, The Interview filmindeki suikast sahnesi, yayımlanmadan önce en az iki ABD Dışişkeri yetkilisi tarafından izlendi ve onay aldı. Sony Entertainment CEO'su ile şirketin güvenlik danışmanı arasındaki e-posta yazışmalarına göre, hükümet bu filmi KDHC'ye karşı bir propaganda materyali olarak kullanabilirdi.

Hacker saldırısının ardından ABD medyasına konuşan "ismini açıklamak istemeyen" ABD'li yetkililer, olaydan KDHC'yi sorumlu tuttu. En azından, KDHC kendisi yapmasa bile, birilerini hackerlık faaliyeti için tutmuştu. New York Times daha da ileri giderek, hackerların "Kuzey Koreli" olduğunu öne sürdü.

Beyaz Saray Basın Danışmanı Josh Earnest'in, olayın bir "ulusal güvenlik konusu" olduğunu söylemesi ise, işi iyice karmaşıklaştırdı. Daha sonra, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ve FBI da konuyu araştırmaya başladı.

Sony, bir Japon şirketi. The Interview filmi ise, Kanada menşeli.

SONY'NİN GÜVENLİĞİ: KULLANICI HESAPLARI VE ŞİFRELERİ 'ŞİFRELER' KLASÖRÜNDE!
Bütün bu tartışmalara rağmen, Sony'nin iç güvenliğinin fazlasıyla zayıf olduğu belirtiliyor.

Hackin ardından The Fusion'a konuşan eski bir Sony çalışanı, şirketin güvenlik ekibinin hayli dar olduğunu söyledi. 

Ekibin yaptığı güvenlik işlerini asla takip etmediğini ve tavsiyelere hiç uymadığını söyleyen çalışan, çok basit güvenlik açıkları hakkında bile hiçbir şey yapılmadığını belirtti.

Bu güvenlik açıkları arasında, hesap kullancı adı ve şifrelerinin, "Şifreler" isimli bir dosyada saklanması da var.

Üstelik bu basitlikteki güvenlik açığı, 3 sene önce yine hacklenmiş ve 10 milyona yakın müşterisinin hesabı çalınmış bir şirkette bulunuyor.

KDHC'NİN YAPTIĞINA DAİR KANIT VAR MI?
ABD'li yetkililerin ve medya organlarının parmaklarını KDHC'ye sallamasına rağmen, Sony'yi KDHC ya da onunla bağlantılı bir grubun haclediğine dair kanıtlar neler?

Aslında hiçbir kanıt yok. Üstelik "Barış Muhafızları" isimli grup, 21 Kasım'da Sony attığı ilk mailde, The Interview filmine gönderme bile yapmamıştı. 

Daha sonra, Aralık ayının başında CSO Online'a verdiği mülakatta da, Sony'yi hacklemelerinin filmle bağlantılı olmadığını söylemişti.

The Wired'dan Kim Zetter, yazdığı makalede, basının ve isimsiz ABD'li yetkililerin KDHC'yi işaret etmesine rağmen, FBI'ın hack olayından KDHC'nin sorumlu olduğunu gösteren bir kanıtın bulunmadığını söylediğini aktardı. Zetter, Sony'nin hacklenmesinin ardından KDHC'yi suçlayan "kanıtların", en hafifinden "güçsüz" olduğuna dikkat çekti.