Kanallar erkeklerin mi: Venedik'te yalnızca bir kadın gondolcu var

Venedik'te gondol kullanımında lisans almaya başlanmasından tam 900 yıl sonra ilk kez bir kadın, 2010'da gondolcu olmaya hak kazanmıştı. Giorgia Boscolo, kadınların dışlandığı bu alanda tek olmayı halen sürdürüyor.

Yaklaşık bin yıldır Venedik'in gondolcuları yalnızca erkek. Babadan oğula prestijli bir rol kazandıran bir geleneğin içine sızmış olan 24 yaşındaki Giorgia Boscolo ise, 1094'ten beri antik kentin direkleri olan bir mesleğin gelgitini 2010'da değiştirmiş oldu.

Boscolo, 40 yıldır gondolculuk yapan babası Dante'nin izinden gitti, talep edilen altı aylık bir eğitimden sonra, kentin labirent kanallarında turistlere rehberlik etmeye hak kazandı. Bunu yaparken, resmen tanınan ilk kadın gondolcu oldu ve kadınlara direnen bir lonca kalıbını kırdı.

Boscolo'nun yaptığı işin tüm İtalya'da duyulmasından sonra, diğer kadınlardan gelen başvuruların hızla artması bekleniyordu ancak bu olmadı. Venedik gondolcular derneğinin başkanı Aldo Reato, "Kadınları kayıt yaptırması için caretlendirmiyoruz" diyor. Kadınlar tekne yarışlarında yer alıyor, başarılı oluyor ancak gondolculuk pek de kolay değil. Reato, "özellikle küçük çocukları olanlar için bir gondol eğitimi kolay değil" ifadelerini kullanıyor.

Geçtiğimiz hafta transseksüel bir gondolcunun Venedik kanallarında boy göstermesi, kentin asırlık "gondolcular erkek olur" tartışmasını br kez daha gözler önüne sermişti.

 Alex Hai

Alex Hai, gondolcu olmak için 4 kez sınava girmiş ancak her seferinde başarısız olmuştu, 2015'te ise yerel bir aristokratın sahip olduğu otel zinciri için gondolcu olarak faaliyet göstermek için mahkeme kararı aldırdı. Cinsiyeti nedeniyle 425 kişilik derneğin kasıtlı olarak kendisine karşı "aşırı derecede katı" olduklarını söyleyen Hai'nin iddiasını, dernek şiddetle reddetti.

Dernek başkanı Reato, cinsiyetlerine bakılmaksızın gondol sınavını geçmek kolay değil diyerek; "Çok teknik bir iş ve hava işaretlerini izlemek gibi birçok farklı beceri içerir. Yön anahtardır, temel bir İngilizce bilgisi ve kentin simgelerini iyi anlamaktır. Her yıl, gondol yolunda kanallarda tek kürek kullanımında 400 saatlik eğitim içeren sadece 40 yer var" ifadelerini kullandı.

BOSCOLO, TEK KADIN OLMAYI SÜRDÜRÜYOR

Halen Boscolo, resmen bir gondol kullanmasına izin verilen tek kadın olmaya devam ediyor. 35ft ve 6inçlik gondollar, Venedik'te asırlarca taşınmanın başlıca şekli idi. 14. yüzyılda kentte at arabalarının yasaklanmasının ardından aristokratlar tarafından benimsendi ve 16. yüzyılda Venedik'in çevresinde yaklaşık 10 bin gondolda kürek çekiliyordu. Bugünse sadece 425 gondol kanallarda yüzüyor. 

Öte yandan bu antik gemileri kim kullanıyorsa kullansın, yüzyıllar öncesinin geleneğini korumak söz konusu olduğunda açık bir dayanışma var. Venedik, 1880'lerde halka motorlu bir su otobüsü hizmeti sunduğunda, gondolcular ilk grevlerini gerçekleştirmiş. Bu aktivizm bugün hâlâ yaygın ve gondolcular su taksilerine ve sürat teknelerine karşı protestolar düzenliyor, küçük tekneleri sarsan dalgaları kamçılayan motorlu araçların sürüş risklerini yarattığını savunuyorlar. 2013'te bir Alman turist, Büyük Kanal'da ailesiyle birlikte dolaştığı gondola bir su otobüsünün çarpmasıyla yaşamını yitirmişti.

Reato ise, daha fazla kadının gondol kullanması konusunda kararlı: "Kadınlar bugün her şeyi yapıyor... Uzaya gidiyorlar, savaşlarda kavga ediyorlar, neden olmasın?"