Kanada'dan Suudi Arabistan uyarısı

Kanada İhracat Ajansı (EDC), siyasi gerilimin sürmesi nedeniyle Suudi Arabistan'la iş yapan şirketleri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.

Dış Haberler

Kanada İhracat Ajansı (EDC), Suudi Arabistan'la iş yapan Kanadalı şirketlere uyarıda bulundu.

Ajansın internet sitesinde “EDC, Suudi Arabistan Krallığı ürünlerine denetim uygulamaya başlamıştır. EDC, Suudi Arabistan'a nakliyat konusunda ihracatçıların dikkat etmesi gerektiği görüşündedir” ifadeleri kullanıldı.

Geçen ay Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland'in Twitter'da kadın hakları savunucusu Samar Badawi'nin Riyad'da tutuklanmasını eleştirmesinin ardından Suudi Arabistan yönetimi, Kanada'yı ülkenin içişlerine karışmakla suçlayarak Kanada büyükelçisini sınır dışı etmiş ve Kanada yatırımlarını dondurmuştu.

Yaşanan gelişmelere kadar EDC, Suudi Arabistan'ı siyasi gerilimden uzak ve ticarete açık ülke olarak değerlendiriyordu. Freeland'in Twitter paylaşımını yaptığı tarihte EDC'nin Suudi Arabistan'da 1,6 milyar dolar varlık bulundurma riski olduğu ve 250 şirketin Suudi Arabistan'da iş yaptığı belirtiliyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun iki ülke arasındaki gerilimi sonlandırmayı amaçladığı ve gelecek hafta New York'ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında Freeland ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı arasında bir görüşme ayarlamayı umduğu ifade ediliyor.