Kanada'dan ABD'ye Boeing uyarısı

Kanada lideri, Bombardier uçaklarına ithalat vergisi konması durumunda ABD'den Boeing alımını durduracaklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Beyaz Saray'da görüştü. Trudeau, Trump'a Bombardier uçaklarına uygulanan yüzde 300'lük ithalat vergisinin getirilmesi durumunda, Kanada Silahlı Kuvvetleri'nin Boeing'den uçak almalarını yasaklayacağını söyledi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Kanada Başbakanı Trudeau, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) ilişkin görüştü ve Bombardier konusundaki tutumunu net bir şekilde dile getirdi.

Trudeau, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Başkan'a Ticaret Bakanlığı'nın Kanadalı uçak üreticisi Bombardier'e yönelik ek gümrük vergisi ve anti-damping vergileri getirme planı konusunda hararetle karşı çıktığımızı vurguladım" dedi.

'BOEING'İN KANADA'DAKİ ONBİNLERCE ÇALIŞANI İŞSİZ BIRAKMA GİRİŞİMLERİNE OLUMLU BAKMIYORUZ'

Trudeau, "Boeing'in Kanada'daki onbinlerce havacılık sektörü çalışanını işsiz bırakma girişimleri olumlu baktığımız bir durum değil. Başkan'a bunun kesinlikle gelecekte Boeing'den yapılacak askeri alımları engelleyeceğinden bahsettim" ifadelerini kullandı.

Boeing'in üreticisinin Kanada ve İngiltere'den ödenek almasından şikayet etmesinin ardından ABD Ticaret Bakanlığı 2 hafta önce Bombardier'in C serisi jetlerinin yüzde 219'luk bir ithalat vergisine tabi olması gerektiğini söylemişti.

Bu gelişmelerden önce Kanada, Boeing şirketinden 18 adet Super Hornets savaş uçağı satın almaya hazırlanıyordu.

İngiltere Başbakanı Theresa May de İngiltere'de de 4.000 çalışanı olan Bombardier'e böyle bir vergi getirilmesinin bir ticaret savaşını tetikleyebileceği ve İngiltere Savunma Bakanlığı'nın Apache helikopter gibi alımları yapmayabileceği uyarısı yapmıştı. 

TRUDEAU: NAFTA'YA İNANMAYI SÜRDÜRÜYORUM

NAFTA'yı yenilemek isteyen Trump ise açıklamasında 3'lü bir anlaşmaya varılamaması durumunda Kanada ya da Meksika ile ikili anlaşamalara açık olduğunu söyledi.

Trump, Bir gazetecinin Meksika ile NAFTA görüşmelerinin kötüleşmesi halinde Kanada ile serbest ticareti sürdürmeyi düşünüp düşünmediği şeklindeki sorusuna "Tabii ki, kesinlikle. Bir ya da diğeri ile anlaşmaya varamamız ihtimal dahilinde. Ancak bu sırada bir iile anlaşma yapabiliriz" yanıtını verdi.

Trump hala 3 ülkenin de çıkarına olabilecek 'çok yaratıcı' bir anlaşmanın da mümkün olduğunu belirtti.

Trudeau da basın toplantısında Trump'ın sözlerini değerlendirerek 1994'te imzalanan NAFTA'nın yenilenmesi konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Trudeau "NAFTA'ya inanmayı sürdürüyorum. Her şey için hazırız ve Kanada'nın çıkarları için özenle çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.