Kadınlar sesleniyor: #MühendiseBenziyorum

ABD'de 22 yaşındaki bir kadın mühendis, #MühendiseBenziyorum hashtagiyle, kadınların mühendislik yeteneklerini sorgulayanlara yanıt niteliğinde bir sosyal paylaşımın yayılmasını sağladı.

Kaliforniya’dan bir mühendisin #MühendiseBenziyorum hashtagiyle Twitter hesabında kendi fotoğrafını paylaşmasının ardından, kadınlar kendi fotoğraflarını ve “baş belası” yeteneklerini sergilemek için sosyal medyada paylaşımlarda bulundular.

Olay, Isis Wenger Anchalee'in çalıştığı şirketin eleman ilanı vermesi ve bu ilanda kendi çalışanlarının resimlerini kullanmasıyla başladı. Şirketin ilanından sonra, "mühendis olmak için fazla güzel" bulunan Anchalee'nin sosyal medya hesapları aracılığı ile "aslında mühendis olup olmadığı" tartışması yapıldı.

Ardından 1 Ağustos’ta kadın mühendis Anchalee, deneyimlerini paylaştığı kısa bir makale yayınladı. San Francisco Bay Area’da çalışan 22 yaşındaki Anchalee, işyerinde karşı karşıya kaldığı mobbing deneyimlerini anlattığı –bir keresinde çalışma saatleri içinde bir meslektaşı dolar banknotlarını üzerine fırlatmış- ve mühendis olarak işe alınmasının sonuçlarından bahsettiği makalesinde şöyle diyordu;

Bu endüstrinin kültürü, kesin bir kalıba girmeyen herkese karşı bilinçsiz bir duyarlılık yokluğunu besliyor. Kendi davranışlarıyla diğerlerini olur olmadık yerde rahatsız hissettirmenin iç yüzünü kavrama konusunda önemli bir sorun var. Eminim ki, bu alanda her kadının, tolere etmek zorunda kaldığı kişisel saldırılara dair bir listesi vardır. Kimseyi zor duruma sokmak, işten kovulmasina yol açmak veya kimsenin hayatını mahvetmek istemiyorum. Sadece hepimizin insan olduğumuzu hatırlatmak ve profesyonel ortamda bile olsa bazı davranış kalıplarını kimsenin hoş görmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Anchalee, makalesinin altında aşağıdaki fotoğrafı yayınladı. Elinde tuttuğu kâğıtta şöyle yazıyor:

 “Bir yazılımın oluşturulmasına yardım ediyorum. #MühendiseBenziyorum”

Anchalee daha sonra, tanıdığı diğer kadın mühendislere de kendi fotoğraflarını yayınlamaları için çağrı yaptı. Birkaç saat içinde, pek çok kadın bilim, teknoloji ve matematik alanındaki çalışmalarının listelerini içeren fotoğraflarını paylaştı.

İşte pekala mühendis de olabilen kadınların, o paylaşımlardan bazıları;

 

#MuhendiseBenziyorum. 15 yıldır tıbbi sistemlerde yazılım üzerine çalışıyorum ve hayatın her anını seviyorum.

Otizmli, Tip I diabetli ve spinal kord tutulumu olan 3 çocuğun annesiyim, #MühendiseBenziyorum

Infra, api, web, ads, homefeed ve daha fazlası üzerine calistim. #MühendiseBenziyorum.

#MühendiseBenziyorum çünkü nasıl giyinirsem giyineyim hala kod yazabiliyorum.

Kadınım, pembe giyiyorum ve hamileyim. Aynı zamanda yazılım mühendisiyim. #MühendiseBenziyorum.