Kadına dönük şiddet için 200 önlemlik reform paketi

İspanya'da yasalaşan ve kadına karşı şiddetle mücadele için hazırlanan 5 yıllık reform programı, 200 adet önlem içeriyor.

İspanya'da, kadına karşı şiddet ile mücadele etmek için hazırlanan beş yıllık reform programı tartışılıyor.

BBC'nin haberine göre, siyasi partiler arasındaki anlaşma, altı aylık bir çabanın sonucu ve program için 1 milyar euroluk bütçe ayrıldı.

Ülkede 2003 ile 2016 yılları arasında 870 kadının, kadına karşı şiddet nedeniyle öldüğü belirtiliyor.

Bu yıl içerisinde ise şimdiye kadar 6 çocuk ve 31 kadın şiddet görerek öldürülmüştü. 

1997 yılında 60 yaşındaki Ana Orantes, yetkililere defalarca şikayette bulunmasına rağmen, eski eşi tarafından dövülüp, balkondan atılıp, yakarak öldürüldüğünden beri İspanya'da yasal bir adımın atılması için tartışmalar sürüyor.

Parlamento onayından Pazartesi günü geçen 200 önlem arasında şunlar yer alıyor:

- Cinsiyet temelli şiddet kurbanlarına yeni bir başlangıç yapabilmeleri için altı aylık koşulsuz işsizlik maaşı bağlamak.
- Cezaevindeki saldırganların çocukları tarafından ziyaretini yasadışı kılmak.
- Saldırı kurbanlarına tanınan statüyü henüz suç duyurusunda bulunmamış kadınlara da tanıyarak onların da tedbir ve desteğe erişimini sağlamak.
- Cinsiyet temelli şiddet kurbanlarının kimliğini tespit etmek için hastanelerin acil servislerinde ve sağlık ocaklarında mekanizmalar kurmak.
- Cinsiyet temelli şiddet nedeniyle annesiz ve babasız kalmış çocuklara, eğitim desteği de dahil devlet yardımlarına ulaşmalarında öncelik tanımak. Yeni koruyucularına vergi kolaylıkları ve konut sağlama konusunda öncelik tanımak.
- İnternette işlenen cinsiyet temelli suçlara daha ağır yaptırımlar getirmek.
- Okul müfredatına cinsiyetçilik ve feminist hareket konusunda farkındalığı artıracak dersler eklemek.

Alınacak önlemlerin son hali Cuma günü meclis komisyonları tarafından onaylanacak. Bu komisyonlar önlemlerin uygulanma şeklini de takip edecek.

Öte yandan programın, sol partilerin beklentilerini karşılamadığı belirtiliyor.