Kaddafi'ye işkence yapanları Türk polisi mi eğitti?

Muammer Kaddafi'nin oğullarından Saadi'nin, sorgu sırasında işkenceye uğradığını gösteren videosu tüm dünyada tepki çekerken, işkencecilerin üzerinde Türk polisine ait üniformalardan olduğu görülüyor.

Dış Haberler

Dün, tarihi belirsiz bir video Arabic Clear News tarafından dolaşıma sokuldu.

Videoda, Libya'da gözaltında bulunan kişilere kötü muamele yapıldığı görülüyor. Ancak tüm dünyanın dikkatini videoya çeken şey, sorguda işkence gören bir kişinin, Muammer Kaddafi'nin oğullarından birisi olan Saadi Kaddafi'ye benzemesiydi.

Russia Today'e konuşan Saadi Kaddafi'nin avukatlarından Melinda Taylor, videodaki kişinin Saadi olduğunu düşündüğünü belirtti.

Videoda, Kaddafi olduğu düşünülen kişiye, zorla diğer işkence edilen mahkumların çığlıkları dinletiliyor. Daha sonra, Kaddafi'nin gözü önünde diğerlerine dayak atılıyor.

Videonun sonunda, "sorgucu"lardan birisi, Kaddafi'ye ayaklarına mı yoksa kaba etlerine mi vurulmasını istediğini soruyor. Saadi ise, "Bu ne biçim bir soru? Ayaklarım" cevabını veriyor.

Saadi Kaddafi, hala Libya'nın Trablus kentindeki silahlı grupların elinde bulunuyor, herhangi bir uluslararası mahkemeye çıkartılmış değil. Trablus'ta, Katar-Türkiye destekli Müslüman Kardeşler iktidarı var.

Videodaki dikkat çeken bir ayrıntı ise, bir işkencecinin üzerindeki üniforma. 

Üniforma, Türk polisinin giydiklerine bir hayli benziyor.

19 Şubat 2013 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasından şunlar kaydedilmişti:

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle, Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksek Okulu'nda aldıkları 7 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 804 Libya Polis Akademisi öğrencisine diplomaları verildi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, törendeki konuşmasına öğrencilere Arapça 'hoş geldiniz' diyerek başladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye'nin tarihten gelen sorumluluk duygusuyla hareket ettiğini belirterek, barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde birçok ülkeyle birlikte hareket edildiğini anlattı.

Türkiye'nin kalbinin kardeş Libya halkıyla attığını aktaran İçişleri Bakanı Muammer Güler, şöyle devam etti:

'Aramızda tesis etmiş olduğumuz kardeşlik hukuku, tüm dünya halklarına örnek olacak düzeydedir. Hepinizin bildiği gibi ülkemiz, Libya'nın tam bağımsız ve egemen bir ülke olarak, barış, huzur ve istikrar içinde yeniden uluslararası toplumun eşit bir üyesi olması için, en samimi gayreti gösteren ülkelerin başında gelmektedir.'

Devletin, toplumun değişen beklentilerine uyumlu olarak görevlerini yerine getirirken adalet, hoşgörü ve hukukun üstünlüğü prensiplerine göre hareket etmesi gerektiğini vurgulayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, bunun ancak yeterli sayıda yetişmiş personelle sağlanabileceğini söyledi.

İşte o video:
(DİKKAT: RAHATSIZ EDİCİ GÖRÜNTÜLER İÇERMEKTEDİR)