John Kerry'nin ses kaydı New York Times'a sızdırıldı

ABD Dışişleri Bakanı'nın Suriye konusunda yaptığı bir toplantının ses kaydı New York Times'ta yayımlandı. Kayıtta Kerry, diplomatik çabalarının "askeri kuvvet kullanımı tehdidi" ile birlikte yürütülmemesini eleştiriyor.

Dış Haberler

ABD yönetimi içerisinde Suriye konusundaki görüş farklılıklarına ilişkin önemli bir belge sızdırıldı.

Sızıntı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir grup Suriyeli sivilin arasındaki toplantının ses kaydı. Toplantıyı New York Times (NYT) için haberleştiren muhabir ise Anne Barnard.

40 dakikalık toplantıda John Kerry, kendi diplomatik çabalarının ciddi bir askeri kuvvet tehdidi tarafından desteklenmediğinden yakınıyor.

NYT muhabiri, toplantıda Kerry'nin, Suriyeli "muhaliflerin" ABD siyasetine yönelik öfkesine sempati duymakla, o politikayı meşrulaştırmak arasında sıkıştığını öne sürüyor.

Görüşmenin, Suriye'deki ateşkes çöktükten birkaç gün sonra yapıldığı belirtiliyor. Tam tarih 22 Eylül 2016, yer ise New York'taki BM yerleşkesindeki Hollanda misyonu.

Toplantıda Kerry, ABD'nin Esad'ı bombalamak için bir yasal gerekçeye sahip olmadığını, bunun karşılığında Rusya'nın Suriye'ye hükümetin davetiyle gittiğini söylüyor. 

Kerry görüşmedeki Suriyelilere, Ruslar tarafından yenildiğini, Obama'nın siyasi kararlarının bazılarına katılmadığını, ABD Kongresi'nin Suriye'de kuvvet kullanımına asla izin vermeyeceğini belirtiyor.

Masa etrafında toplamda 20 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Bu kişiler arasında, "muhaliflerin" elindeki bölgelerde eğitim, kurtarma ve tıbbi hizmet veren 4 grubun temsilcileri; üç ya da dört başka ülkenin diplomatları; ve Kerry'nin danışmanları ile Suriye özel temsilcisi yer alıyordu.

Ses kaydının Suriyeli olmayan bir katılımcı tarafından alındığı söylenirken, haberde, kaydın orijinalliğinin diğer katılımcılar tarafından da doğrulandığı vurgulanıyor.

Toplantının çıkışında Suriyeli "muhaliflerin" morallerinin bozuk olduğu, ABD'nin kendilerine, "Siz biçim için savaşın, ama biz sizin için savaşmayalım" dediği yorumunu yaptıkları belirtiliyor.

Toplantıda, "muhaliflerin" Kerry'ye baskıları sonucunda, ABD'li diplomatın "Esad'ın hiçbir ayrım yapmaması" nedeniyle Washington'ın yeni seçenekler düşüneceğini söylediği aktarılıyor.

Kerry, Halep'in doğusundaki cihatçılara yönelik Rusya ve Suriye operasyonunun artması ile birlikte "daha farklı bir tartışmanın yürütüldüğünü" söylüyor.

Kerry, ABD'nin Hizbullah'a karşı savaşa katılmayacağını da belirterek, "Hizbullah bize karşı entrika çevirmiyor" diyor.

Toplantıda bulunan "muhaliflerden" birisi, ABD'den Suriye'yi işgal etmesini istemediklerini, yalnızca "isyancıların" daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Ancak muhalifler, Esadlı geçiş sürecini, Esad'ın da katılacağı bir cumhurbaşkanlığı seçimlerini kabul etmeyeceklerini toplantıda tekrar dile getiriyorlar. 

Bir noktada, Kerry ile Shehwaro isimli bir "muhalif" arasında şöyle bir diyalog geçiyor:

Kerry: Yani tek çözümün birilerinin gelip Esad'dan kurtulması olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Shehwaro: Evet.
Kerry: Bu kim olacak? Bu işi kim yapacak?