Japonya ve ABD Pasifik’te gerginliği tırmandıracak

ABD ve Japonya, füze savunmasından istihbarat ve izleme faaliyetlerine, siber savaştan uzay politikalarına kadar bir dizi askeri başlıkta “işbirliğini” artırmaya hazırlanıyor.

Dış Haberler

ABD ve Japonya, Pasifik’te gerilimi tırmandırma hazırlığı yapıyor. Foreign Policy’de yer alan bir habere göre, ABD’de bulunan Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Barack Obama 29 Nisan’da yeni askeri anlaşmanın çerçevesini açıklayacak.

İki ülke, ortak askeri operasyonlardan füze savunma sistemlerine, izleme ve istihbarat faaliyetlerinden siber savaş ve uzay çalışmalarına kadar uzanan bir dizi başlıkta “işbirliğini artırma” kararı aldı. Bu çerçevede 1997 tarihli “güvenlik işbirliği antlaşması” da yeniden yazılacak.

HEDEFTE ÇİN VAR

Foreign Policy (FP), ismi açıklanmayan ABD’li bir savunma kaynağının “Bu, Japonya’nın [askeri açıdan] yapabilecekleri üzerindeki kısıtlamaları da hafifletiyor” sözlerini aktarırken, yeni antlaşmanın ana hedefinin Çin olacağını belirtti. Askeri kaynak antlaşmanın herhangi bir ülkeyi hedeflemediğinde ısrar etse de FP, “bölge, antlaşmayı son revize ettiğimiz tarih olan 1997’den beri değiştiği için çok önemli” sözlerinin en çok Çin’in askeri modernizasyon çalışmalarına ve sınır ihtilaflarına atıfta bulunduğunu savundu.

JAPONYA ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE SALDIRABİLECEK

Yeni çerçevenin Japonya’nın denizde ABD gemilerini savunmaya çağırılmasını ve Japonya’yla bağlantılı ya da doğrudan Japonya’nın güvenliğini tehdit eden saldırılar üzerine üçüncü ülkelere yanıt verebilmesini öngörüyor.

Ayrıca yeni antlaşmayla ABD donanmasına bağlı P-8 gözetleme uçakları Okinawa’ya ve ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı Global Hawk insansız hava araçları da Japonya ana karasına yerleştirilecek. Antlaşma ayrıca 2017’de Japonya’daki Yokosuka Deniz Üssü’ne F-35 B uçakları gönderilmesini ve bu yıl, USS George Washington uçak gemisinin daha modern sistemlerle donanmış USS Ronald Reagan uçak gemisiyle değiştirilmesini öngörüyor.