Japonya Başbakanı Harvard’da protesto edildi

Dün Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Japonya Başbakanı Abe, bugün II. Dünya Savaşı’nda işlenen suçlardan ötürü özür dilemesini isteyen grup tarafından protesto edildi.

Dış Haberler

Büyük bölümü Harvard Üniversitesi öğrencilerinden ve Kore kökenli ABD vatandaşlarından oluşan bir grup, ABD ziyareti kapsamında dün Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi protesto etti.

Grubun Abe’yi protesto etme nedeni, Japon Başbakan’ın yaptığı konuşmada II. Dünya Savaşı sırasında Japon askerleri tarafından seks kölesi olarak istismar edilen kadınlardan özür dilememesiydi. Abe konuşmasında, seks köleliğine zorlanan kadınlar üzerine bir soru gelmesi üzerine, “insan kaçakçılığı ve tarif edilemez bir acıyla yüz yüze kalan kadınlar için yüreğinin acıdığını” söyledi.

Protestocularsa bugün “yüreğim acıyor” demenin özür dilemek anlamına gelmediğini belirten dövizler taşıdı. “Tarih yeniden yazılabilir, ama gerçek yeniden yazılamaz” diyen protestocular, Abe’nin II. Dünya Savaşı’nda işlenen suçları inkar etmeyi bırakmasını ve resmen özür dilemesini istedi.

Japonya Başbakanı, bir haftalık ABD gezisi kapsamında 29 Nisan’da Obama’yla birlikte Japon-ABD askeri işbirliğini bir hayli ileriye taşıyan antlaşmanın imzalanışını duyuracak.