James Petras: Yunanistan Komünist Partisi haklıydı

James Petras, Uruguay'da yayın yapan Radio Centenario'da Yunanistan'daki gelişmelere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dış Haberler

Uruguay'ın Radio Centenario kanalına bir röportaj veren James Petras, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Troyka ile yürüttüğü görüşmelere ve SYRIZA hükümetinin yeni bir memorandumu Yunanistan'a dayatması sürecine dair görüşlerini dinleyicilerle paylaştı. 

Memorandumu "sol tarafından topluma dayatılan neoliberal bir paket" olarak adlandıran Petras, emekli maaşlarında ciddi düşüşün yaşanacağına, temel tüketim maddelerinden alınan KDV'nin artacağına ve özelleştirmelerin hızlanacağına dikkat çekti. Yunanistan'dan tüm egemenlik haklarının talep edildiğine dikkat çeken Petras, memorandumun Yunanistan'ı sömürgeleştiren bir nitelik taşıdığının altını çizdi. 

Petras, AB'yi işaret ederek "pek çok defa söyledik emperyalist güçlerce kontrol edilen kurumlarla ortak iş yapamaz, müzakere edemezsiniz" dedi.

Aleksis Çipras'ın Troyka koşullarını kabul etmesine de değinen Petras "neredeyse 58 yıldır mücadele içindeyim, bütün halka karşı işlenmiş böylesine derinlemesine bir ihanet görmedim" diyerek Çipras'ı kınadı. 

Petras, Yunanistan'ın alternatiflerinin olduğunu belirtirken, bu alternatifleri AB'den çıkılması, borçların tek taraflı iptal edilmesi, bağımsız bir politika geliştirilmesi olarak sıraladı. Petras röportajında bankaların kamulaştırılmasının ve ekonomik yapının toplumsallaştırılmasının önemini vurguladı. 

Petras ayrıca "Yunanistan Komünist Partisi, başından itibaren SYRIZA'nın AB, NATO ve diğer emperyalistlerle işbirliğine girecek bir hain olduğunu söylerken haklıydı" dedi.