İtalya'da seçimlerin ardından... Komünistler seçimleri değerlendirdi

İtalya seçimlerinde 100 bin oy alan Komünist Parti seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Nükhet Akgün Bordignon

İtalya'da 4 Mart 2018 seçimlerinde 100 bin oy alan Komünist Parti yazılı bir açıklama ile seçimleri değerlendirdi. 

Seçimlerin "halk sınıflarına ve işçilere büyük zarar veren ihanet Demokrat Parti"yi cezalandırdığı tespitinde bulunan KP, güney bölgelerde artan ve emekçi tabakalar arasında yükselen tepki oylarının Movimeto 5 Stelle (5 Yıldız Hareketi) ve Lega (Lig) gibi partilere gittiğine işaret etti. 

Açıklamada "Son 20 yıldır merkez sol hükümetlerin eksenini oluşturan, İtalyan sendikasının çoğunluğunu kontrol eden ve İtalyan Komünist Partisi’nin çözülmesinde etkin rol oynamış olan yönetici grup, seçim sonrası bir avuç sandalye kazanmıştır" dendi.

İtalya'da gelişen neo-faşist hareket (CasaPound) ile ilgili de bir değerlendirme yapan KP,  %1 gibi bir oranda bile oy alamayan partinin Demokrat Parti ve diğer sol hareketlerin yapmış olduğu medya propagandası nedeniyle görünür hale geldiği, oysa faşizm karşısında etkili bir politik strateji geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Komünist Parti'nin Demokrat Parti'nin peşine takılmadığı halde bu sol gerilemeden etkilendiği belirtilirken KP'nin kendi aldığı oylarla ilgili şu değerlendirmede bulunuldu:

"Biz fırtınada akıntıya karşı ilerlemeye çalışan küçük bir tekneyiz. Ancak teknemizi doğru yönde tutma sorumluluğumuz var. Zorlukların farkındayız ve seçimlere partimizi güçlendirmek ve gerçek amacımızın ne olduğunu insanlara izah etmek için katıldığımızı belirterek halka bir illüzyon satmaya kalkışmadık. Almış olduğumuz sonuç tam olarak beklediğimiz bir sonuçtu. Ulusal düzeyde 100.000 oy almayı hedefledik ve bunu başardık. %0,35 olarak belirlenen sonuç aslında gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Çünkü Komünist Parti seçimlere yalnızca 11 bölgede katılmıştır."*

KP son olarak diğer komünist güçlerle kendilerini eritmeyecekleri bir ittifak çağrısında bulunduklarını ancak yapıcı bir yanıt almadıklarını hatırlattı. Bunun gerçekleşmiş olması halinde çok daha fazla oy alınabileceğinin vurgulandığı açıklamada, "Son aylarda bizi destekleyen birçok yoldaş ile bu konuda fikir alışverişi yapmak hususunda ısrarcı olmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulunuldu. Seçimlerin KP'nin varlığını olumlamak açısından amacına ulaştığı, bundan sonra alınan 100.000 oyu daha fazlasına dönüştürmenin ve fabrikalarda, okullarda ve işyerlerinde örgütlenmenin hedeflendiği ifade edildi. KP, Komünist Öncü Gençlik örgütleriyle birlikte İtalya’da komünizmi inşa etmeye yarayacak çalışmaları yürüteceklerini ilan etti.

* İtalya'da 20 bölgede seçim yapıldı.