İsviçre: Ölüm cezası kırmızı çizgimizdir

İsviçre, Türkiye'deki darbe girişimi sonrası başlayan "idam" tartışmalarına ilişkin "kırmızı çizgi" açıklaması yaptı.

Dış Haberler

Le Nouvelliste gazetesine röportaj veren İsviçre Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Yves Rossier 15 Temmuz darbe girişimi ve ilan edilen OHAL ile ilgili bakanlığın görüşlerini paylaştı.

İsviçre’nin, Türkiyede gelişen olayları çok yakından takip etiğini, Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter'in darbe girişiminden sonra meşru ve demokratik yollardan seçilmiş Türk hükümetini destelediklerini söylediğini belirtti. 

Rossier, 42'si gazeteci yaklaşık 50 bin kişinin gözaltına alınıp sorgulanığı darbe girişimi sonrası yapılan opeasyonlara ilişkin sorulan soruya, İsviçre'nin bu duruma sessiz kalmadığını, operasyonlarda hukukun üstünlüğü prensibini önemsediklerini, yargı mensuplarının işlerini özgürce yapmalarına izin verilmesinin gerektiğinin altını çizerek "Türkiye de Avrupa Konseyi üyesi olarak verdiği taahhütlere uymalıdır" dedi. 

İdam cezası tartışmalarına da değinen Rossier, "Ölüm cezasının yeniden getirilmesi kırmızı çizginin aşılmasıdır" ifadesini kullandı. 

Türkiye’nin jeostratejik öneminin farkında olduklarını belirten Rossier, "Aradaki ilişkiyi korumak gerekir. Türkiye’yi izole etmek ne Avrupa’nın ne de İsviçre’nin yararınadır" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin olağanüstü bir süreçten geçtiğinin farkında olduklarını da söyleyen Rossier, AKP hükümetinin alacağı kararların da yakından takip edileceğini vurguladı.

Rossier, Türkiye’den gelecek bir başvuru halinde İsviçre yargısının İsviçre'deki Türk vatandaşlarına ilişkin bir yaptırımı olup olmayacağı yönündeki bir soruya da, "Eğer Tükiye’den bir talep olursa kanunlar çerçevesinde bir değerlendirme yapılabilir. İsviçre’deki Türk vatandaşalarını kaygılandıracak birşey olmaz" dedi.