'İstifa anlaşması kapsamında Mugabe'ye dokunulmazlık verildi'

Zimbabve’de devam eden müzakerelere yönelik konuşan kaynaklar, darbe sonrası istifa etmek zorunda kalan eski devlet başkanı Mugabe ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Eski liderin yargılanmaması için dokunulmazlık ve güvenliğini sağlama sözü verildiği söyleniyor.

Dış Haberler

Zimbabve’de devam eden müzakerelerde, darbe sonrası istifa etmek zorunda kalan eski devlet başkanı Mugabe ile yapılan anlaşmaya ilişkin bir dizi iddia ortaya atıldı.

CNN International'a göre Mugabe, müzakerelerde ''ülkesinde ölmek istediğini ve sürgünde yaşama niyeti olmadığını'' söyledi.

Zimbabve Enformasyon Bakanı ve aynı zamanda iktidardaki Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF) sözcüsü Simon Khaya Moyo bugün yaptığı açıklamada, Mugabe ve eşinin iddia edilen suçlarla yargılanmaksızın ülkede kalmasına izin verileceğini söyledi.

Khaya Moyo, “Mugabe halen kurtuluş kahramanıdır. Kendisini takdir ediyor ve saygı duyuyoruz. Geçtiğimiz 37 yıl boyunca ülkenin kalkınmasına önemli katkıda bulundu. Mugabe ya da eşine karşı hiçbir tavrımız yok. Zimbabve halkı onun dinlenmesini istedi. Ülkede kalma özgürlükleri var” şeklinde konuştu.

Eski Bakan ve muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi’nin üyesi David Coltart, Mugabe ve eşinin yargılanmamasına şaşırmadığını söyledi.

Coltart, “Gerçek şu ki, tüm protestolara rağmen, birçok yerde Mugabe halen oldukça saygı görüyor. ZANU-PF de bunu iyi biliyor” dedi.

Emekli maaşı ve tatilin yanı sıra seyahat için mali yardım alacak olan Mugabe, sağlık sigortası ve korumaya da sahip olacak. Mugabe daha önce yaptığı açıklamalarda tutumlu bir insan olmadığını, yurt dışında parası bulunmadığını söylemişti.

Mugabe’nin açıklamalarına rağmen geçen ay eşi Grace ile Belçikalı bir işadamı arasında 1.3 milyon dolarlık elmas yüzük alışverişi yapılması nedeniyle yargıda anlaşmazlık yaşandı.

Mugabe, Zimbabve’de endüstriyel süt işi yürütüyor ve ailesi çok sayıda çiftliğe sahip. Daha önce de yerli ve yabancı basında eşi Grace’in Güney Afrika’da lüks arabalar aldığı haberleri çıkmıştı.

1980’deki bağımsızlıktan bu yana Zimbabve’yi yöneten Mugabe’nin istifasından sonra, eski Devlet Başkanı Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’nın yarın yemin ederek Zimbabve’nin yeni Devlet Başkanı olarak görevine başlaması bekleniyor.

Zimbabwe’nin yeni lideri Emmerson Mnangagwa, çarşamba günü ZANU-PF’nin merkezinde toplanan binlerce destekçisine, ülkedeki demokrasinin yeni bir aşamaya girdiğini söyledi.

Muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi, Mnangagwa’nın Zimbabve Devlet Başkanı olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.