İsrailli asker: Kimi askerler canları sıkıldığı için sivil öldürüyordu

"Sessizliği Bozuyoruz" isimli bir grup, 60 askerin ve subayın ifadelerinin olduğu bir rapor yayımladı. Raporda askerler Gazze'de kimilerinin "canları sıkıldığı için" sivil öldürdüğünü, ateş açmak için izin almalarına gerek olmadığını söylüyor.

Dış Haberler

İsrailli bir grup asker "Sessizliği Bozuyoruz" adı altında birleşerek Gazze'de yaşananlara dair rapor yayımladı. Raporda eskiden İsrail ordusuna mensup olan 60 subay ve asker ifade verirken, askerler intikam amacıyla bombardımanlar yapıldığını, kimi askerlerin "canları sıkıldığı için sivilleri vurduklarını" anlatıyor.

Raporda, kontrolsüz bombardıman ve gevşek angajman kuralları sebebiyle %70'i sivil olmak üzere 2 bin 100 Filistinlinin öldüğü söylenirken, İsrail tarafındaysa 66 asker ve 6 sivil öldüğü belirtiliyor. İfade veren askerlerden biri, kendilerine bölgede hiç sivil kalmadığının söylendiğini aktarırken, "birisi bize doğru gelirse, o kişi teröristtir" diye düşündüklerini aktarıyor.

Askerlerden biri, "hareket eden her şeyi vuruyorduk diyemem- ancak ateş atmek için izin almaya da ihtiyaç duymuyorduk" diyerek, angajman kurallarının "çok, çok gevşek" olduğunu söylüyor. Bir asker, evlere yalnızca el bombalarıyla girmelerinin gerektiğini öğrettiklerini söylerken, "ne kadar el bombası" kullanırlarsa o kadar iyi olacağının anlatıldığını vurguluyor.

Askerler, zırhlı buldozerlerle evlerin yıkıldığını anlatırken, "oyun oynuyor gibi" ardı ardına evlerin yıkıldığını, sokakların yok edildiğini, geriye iz bile bırakılmadığını söyleyerek, saldırının ardından orada sokak olduğuna inanmanın bile güç olduğunu söylüyor. Tüm gün amaçsızca ateş açtıklarını itiraf eden askerler, hiç bir yerde Hamas görmediklerini, zaten Hamas üyelerinin "biz Hamas militanıyız" yazan tabelalarla gezmediklerini anlatıyor.