İsrail'le uzlaşma görüşmelerinin sonraki ayağının konusu Gazze

Türkiye-İsrail uzlaşma görüşmelerinin bir sonraki ayağının Mayıs ayında yapılacağı ve konunun Gazze ablukası olacağı belirtiliyor.

Dış Haberler

Türkiye ile İsrail arasındaki "yumuşama" müzakereleri sürerken, esas pürüz olarak değerlendirilen Gazze meselesi masaya yatırılacak.

Haaretz'de yer alan habere göre, Erdoğan Hırvatistan gezisinde, İsrail ile Gazze'ye elektrik ve su ile ilgili insani projeler konusunda müzakere ettiklerini söyledi.

Erdoğan, müzakereler sırasında İsrail'in Aşdod Limanı'na bir gemi göndererek Gazze'nin elektrik sorununu çözmeyi önerdiklerini belirtti. İsrail'in bu konuda duraksadığını söyleyen Erdoğan, Tel Aviv'in bunun yerine Gazze'de Alman-Türk ortak yapımı ekeltrik santrali kurulmasını önerdiğini açıkladı.

Bu alternatifi değerlendirdiklerini, ancak gemi fikrinden henüz vazgeçmediklerini söyleyen Erdoğan, "İsrail de bizim Gazze'nin su sorununa tuzdan arındırma santralleri aracılığıyla çözüm bulma önerimize olumlu yaklaşıyor" dedi.

Haaretz'e konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Türkiye-İsrail görüşmelerinin bir sonraki turunun zamanını henüz belirlemediklerini, muhtemelen Mayıs ortasında bu turun başlayacağını söyledi.

Yetkili, Türkiye'nin gemi göndermek istediğini, ancak müzakereler sonucunda bu planın gündemden düştüğünü, İsrail'in Türkiye'ye Gazze içinde başka insani projeler önderdiğini aktardı.

İsrailli yetkili, Türkiye'nin Gazze'deki varlığının İsrail için herhangi bir ülkeden ayrı olmadığının altını çizdi.