İsrail'den Filistinlilere rüşvet teklifi

İsrail Dışişleri Bakanı, işgal altındaki topraklardan ayrılarak "gelecekteki bir Filistin devleti topraklarına gidecek" Filistinlilere maddi teşvikte bulunmayı önerdi.

İsrail'de, devletin karakterini "Yahudi" olarak tescil ettirme kampanyası sürerken, 1948'de toprakları işgal edilen Filistinlilere "rüşvet" önerildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, işgal altındaki topraklardan ayrılacak İsrail vatandaşı Filistinlileri, maddi olarak teşvik etmeyi önerdi.

İsraillilerle Filistinlilerin ayrılmasını savunan Lieberman, Akdeniz kıyısındaki iki "karma" kentte, Yafa ile Akra'da yaşayan Filistinlilerin bu kentlerden ayrılmaya özendirilebileceklerini de ekledi.

Lieberman'ın önerisine göre, 1948'de toprakları işgal edilen ve kendilerini Filistinli olarak kabul eden İsrail vatandaşları, İsrail vatandaşlığından feragat etmeleri kaydıyla, bu bölgelerden ayrılıp "gelecekte kurulacak bir Filistin devleti"nin vatandaşı olabilecek.

Lieberman, İsrail'in maddi teşvik sistemiyle Filistinlileri özendirmesi gerektiğini de belirtti.

Bu ayın başındaki bir tartışmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1948'de yurdundan edilen ve geri dönmek isteyen Filistinlilere, "Ya Batı Şeria, ya da Gazze'ye gidersiniz" diyerek, geri dönüş yolunu kapatmıştı.

Filistin halkının en önemli mücadele başlıklarından birisi ise, başta 1948 olmak üzere, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarına koşulsuz geri dönüş hakkının tanınması.

Netanyahu, İsrail'i bir "Yahudi devleti" olarak tescil edecek tasarıyı pazar günü kabineye sunacak.