İsrail'de koalisyon hükümeti çatırdadı: Trump etkisi mi?

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İsrail Radyo ve Televizyon Kurumu üzerinden başlattığı "suni kriz"in Trump yönetimine karşı zaman kazanmayı amaçladığı iddia ediliyor.

Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen haftasonu beklenmedik bir kabine krizini tetikledi.

Netanyahu, bir süredir Maliye Bakanı Moşe Kahlon ile arasında açık gerginliğe sebep olan radyo ve televizyon kurumu yasasının geri çekilmesini istedi.

İsrail Radyo ve Televizyon Kurumu (İBA) üzerinden dönen tartışmada, Netanyahu İBA'nın yerine yeni bir devlet yayıncısının kurulmasına itiraz ederken, Kahlon yeni bir İBA'dan yana.

Başbakan'ın, kabine toplantısında "yasa geri çekilmezse erken seçime gideriz" tehdidinde bulunduğu öne sürülüyor.

Dahası, Perşembe günü Kahlon'un Netanyahu'ya bayrak açmasının ardından, Netanyahu Kahlon'la uzlaşmayı seçmişti. Ancak haftasonu, Başbakan'ın birden fikrini değiştirdiği belirtiliyor.

Netanyahu'nun liderliğindeki koalisyon içerisinde başka çatlaklar da bulunuyor. Geçen hafta Eğitim Bakanı Naftali Bennett ile Avigdor Lieberman da kamuoyu önünde tartışmışlardı.

Haaretz'den Aluf Benn'e göreyse, Netanyahu'nun çıkarttığı bu "suni kriz"in arkasında, Trump yönetiminden gelen negatif sinyaller yer alıyor.

Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'in Netanyahu ile yaptığı görüşmelerden, Beyaz Saray'ın yasadışı Yahudi yerleşimleri konusunda Tel Aviv'den taviz istediği iddia edilmişti.

Netanyahu'nun Yahudi Evi Partisi lideri Bennett karşısında "yerleşimlerden vazgeçen Başbakan" olarak görünmemek için, koalisyonu krize sürükleyerek ABD'nin baskısını ötelemeyi hedeflediği iddia ediliyor.

Her halükârda, İsrail'in kısa vadede bir erken seçime gitme ihtimali artıyor.,