İsrail ve AKP anlaştı, barışın bedeli ne olacak?

Türkiye ve İsrail arasında diplomatik ilişkilerin onarımı için bir anlaşmaya gidildiği belirtiliyor. İddiaya göre anlaşma ile, Mavi Marmara'da sorumluluğu olan yetkililer hakkında başlatılan yasal girişimler TBMM eliyle düşürülecek. Gazze ablukası ise sürecek.

İsrail medyasında yayınlanan haberlere göre, İsrail ve Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkilerde uzun süredir devam eden krize son verecek ve ilişkileri normalleştirecek bir anlaşma üzerinde mutabakata vardı.

Çarşamba günü Zürih'te yapılan görüşmede Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve yakında Mossad başkanı olacak olan Binyamin Netanyahu'nun elçisi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Kohen yer aldı. 

GAZZE ABLUKASININ KALDIRILMASI ANLAŞMADA HENÜZ YOK

Görüşmelerle ilgili Haaretz'e bilgi veren üst düzey bir yetkili, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın kaldırılması yönünde anlaşmaya varılmadığını belirtti. Yetkili, anlaşma için bir taslak ve çerçevenin çizildiğini ancak son halinin verilmesinin vakit alabileceğini söyledi. İki ülke arasında ikincisinin yapılması planlanan görüşme için takvimin Ocak ortasını işaret ettiği belirtildi. 

Görüşmelerle ilgili bilgi veren İsrailli yetkili; "Atmosfer ve gidişat iyi ancak liderler nihai kararlarını vermiş değil" ifadelerini kullandı.

MAVİ MARMARA'YI UNUTTURAN DOĞALGAZ

Kanal 10 'da İsrailli gazeteci Ayalo Hasson'un duyurduğu anlaşma çerçevesinde bahsi geçen maddeler ise şöyle;

1) İsrail, Mavi Marmara'da ölen Türk vatandaşları için 20 milyon dolar tazminat ödeyecek, ödeme ailelere ulaştırılacak özel bir fona aktarılacak.

2) İlişkilerin normalleştirmesi ve yenilenmesi için, Tel Aviv ve Ankara büyükelçileri göreve dönecek.

3) TBMM, Mavi Marmara'da sorumluluğu olan İsrail Savunma Kuvvetleri yetkilileri hakkında başlattığı yasal girişimleri düşürecek ve iddiaların tekrarlanmasını engelleyecek.

4) Türkiye'deki Hamas faaliyetleri sınırlandırılacak. Hamas'ın askeri kanat yetkililerinden Saleh el-Aruri'yi sınırdışı edecek.

5) İki ülke arasında nihai anlaşmaya varıldıktan sonra, doğalgaz sahalarında işbirliğine gidilecek, İsrail'İn çıkardığı doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilecek.