İsrail topluca deliriyor: Filistin bayrağı sallayan vatandaşlıktan çıkarılacak

İsrail yönetimi son yaşanan gerilimlerin ardından İsrail karşıtı eylem yapan Filistinlilere yönelik son derece sert hükümler içeren bir tasarı hazırladı. Tasarıya göre öldürülen Filistinlilerin cenazeleri ailelerine teslim edilmeyecek, Filistin bayrağı sallayanlar vatandaşlıktan çıkarılabilecek.

Dış Haberler

İsrail’de son yaşanan Mescid-i Aksa gerginliklerinin ardından hükümet Filistin halkına resmen savaş ilan eden bir kanun tasarısı hazırladı. İktidar ortaklarından Likud Partisi’nin ön ayak olduğu sekiz maddeli geçici kanun tasarısı “teröristleri” ve ailelerini baskı altına almayı hedefliyor. Tasarı eylemlerde polise taş atanların yanı sıra “düşman bayrağı” sallayanalara da vatandaşlıktan çıkarılma ve sınırdışı edilmeye varan cezalar ön görüyor. “Üçüncü İntifada mı başlıyor” soruları yükselmeye başlamışken hazırlanan tasarı İsrail’in terörist olarak nitelediği Filistinli örgütlere üye olanların yanı sıra bu kişilerin ailelerini de hedef alıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun emriyle hazırlandığı belirtilen yasa tasarısının maddeleri şöyle:

  • “Teröre” karışan ya da “terörle”işbirliği yapan Filistin kökenli İsrail vatandaşları otomatik olarak vatandaşlıklarını ya da Filistin Yönetimi’nde oturma iznini kaybadecek.
  • Hapis cezalarını çektikten sonra “teröristler” İsrail’den sınır dışı edilecek.
  • “Bir terör saldırısı” düzenleme girişiminde bulunurken ölenlere cenaze töreni düzenlenmeyecek.
  • “Teröristlerin” cenazeleri ailelerine teslim edilmeyecek, herhangi bir tören düzenlenmeden bilinmeyen bir bölgeye gömülecek ve ailelerin bu mezarlara erişimi engellenecek.
  • “Teröristlerin evleri” saldırıdan sonraki 24 saat içerisinde yıkılacak.
  • Maskeli taş atan kişiler, molotofkokteylerin ve havaifişeklerin atıldığı yasadışı bir eyleme katılarak terör ve şiddeti kışkırtanlar göz altına alınacak ve haklarındaki yasal süreç tamamlanana kadar tutuklu kalacaklar. Aynı tedbirler gösterilerde “düşman bayrağı”, Filistin bayrağı da dahil,  sallayanlara da uygulanacak. Tutukluluk sürelerinin sonunda suçlu bulunanlar sosyal yardımlardan faydalanma hakkını ve sürücü ehliyetini 10 yıl süreyle kaybedecek.
  • “Teröristlerin aileleri” de, akrabasının “terörist eylemini” desteklediğini ifade etmesi halinde, sosyal medya da ya da kamuoyu önünde, vatandaşlıktan çıkarılacak ve sınırdışı edilerek Gazze’ye gönderilecek.
  • Tasarı ayrıca “terörü ya da teröristleri” destekleyen posterler basan işletmelerin ve matbalaların da kapatılmasını ön görüyor.

Tasarıya göre işletmeler bundan sonra polislerden çalışanlarının geçmişte güvenlikle ilgili bir suç işleyip işlemedikleri konusunda bilgi almayı talep edebilecek ve işletmelere geçmişte bu suçu  işlemiş çalışanlarını kovma izni verilecek.