İsrail tedirgin: Suriye geri dönüyor

İsrail güvenlik ve istihbarat servisleri, 6 yıllık savaşın ardından bilinen şekliyle Suriye'nin ortadan kalktığını düşünmekle acele ettikleri değerlendirmesini yapmaya başladılar.

Dış Haberler

Suriye ordusu ve müttefiklerinin art arda ulaştığı zaferlerin ardından, İsrail'in kaygıları artmaya başladı.

Al Monitor'a konuşan eski bir İsrail güvenlik yetkilisi, siyonist rejimin 2011'de başlayan savaşın ardından ordusunu konvansiyonel ordularla savaştan gerilla savaşına doğru evrilttiğini belirtiyor.

Bunun nedeniyse, İsrail'e yönelik son konvansiyonel tehdit olarak değerlendirilen Suriye ordusunun içeride ve dışarıda tehditlerle boğuşmasıydı.

Ancak aynı yetkili, son 5 yıldaki değerlendirmelerin yanlış olabileceğini, bu değerlendirmelerin, "bildiğimiz anlamıyla Suriye'nin ortadan kalktığı" tespiti üzerine yapıldığını hatırlatıyor.

Yetkili, "Suriye geri dönüyor, şu anda bu açık" diyor. İsrailliye göre mesele yalnızca Suriye yönetiminin elindeki toprakların büyüklüğü değil, aynı zamanda merkezi yönetim. 

Yetkili, beklenmedik şeyler olmadığı müddetçe, yakın gelecekte Beşar Esad'ın bu savaşın galibini ilân edeceğini, bir kez bu yola girildikten sonra da Suriye'nin yeniden inşasının kısa süreceğini belirtiyor.

İsrail'in Suriye savaşına dair temel motivasyonun savaşın uzun süre devam edecek olması olduğu belirtilirken, şimdi savaşın Esad lehine sonlanmasının ufukta göründüğü vurgulanıyor.