İsrail, Suriye'deki 'muhaliflerin' maaşlarını ödüyormuş

İsrail'in, Suriye'nin güneyindeki "muhalif" gruplara olan desteğinin, bugüne kadar bilinenden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Suriye'nin güney sınırında orduya karşı savaşan "muhaliflere" verilen İsrail desteğine ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı.

Wall Street Journal'dan (WSJ) Rory Jones, Noam Raydan ve Suha Ma’ayeh'in haberine göre, İsrail, güney cephesindeki silahlı gruplara gıda, ilaç ve yakıt yardımının yanı sıra nakit para yardımı da yapıyor.

İsrail ordusunun bölgedeki gruplarla düzenli olarak iletişi halinde olduğunu belirten WSJ, "muhalif" grupların komutanlarına, militanların maaşlarının ödenmesi ve silah ve mühimmat alınması için para verildiğini yazıyor.

İsrail'in, Suriye'deki militanlara desteği takip etmek için özel bir birim oluşturduğu ve yardım için de özel bir bütçe oluşturduğu kaydediliyor.

Bugüne kadar İsrail'in çoğunluğu "muhalif" 3 bine yakın kişiyi hastanelerinde tedavi ettiği ve sınırdaki "sivillere" çeşitli yardımlarda bulunduğu biliniyordu. 

Ayrıca sınırdaki Nusra Cephesi militanlarıyla da İsrail ordusu arasında ilişkilerin bulunduğu da Birleşmiş Milletler raporlarına girmişti.

Fursan el-Culan isimli bir grubun sözcüsü Mutasım el-Culani, "İsrail bizim tarafımızda kahramanca duruyor" diyor. Culani, İsrail yardımları olmasaydı ayakta kalamayacaklarını da sözlerine ekliyor.

Fursan el-Culan'ın komutanı Ebu Suheyb'in aktardığına göre, İsrail'in gruba yaptığı aylık yardım miktarı 5 bin doları buluyor.

Bazı kaynaklar, İsrail'in bu parayı "insani yardım" için verdiğini söylese de, WSJ'ye konuşan militanlar bu parayı militanların maaşlarının ödenmesi, silah ve mühimmat alımı için kullandıklarını itiraf ediyor.

Fursan el-Culan grubunun 2013 yılında İsrail'le temas ettiği ve kısa süre sonra para yardımı almaya başladığı belirtiliyor.

Live Usud er-Rahman isimli gruba mensup bir militan da, "İnsanların çoğu İsrail'le işbirliği istiyor" iddiasında bulunuyor.

Kaynaklar, İsrail'in hedefinin Hizbullah ve İran'ı sınırdan uzak tutmak olduğunu savunuyorlar. Bunun bir tür "tampon bölge" olduğu da kaydediliyor.