'İsrail, Suriye'de tampon bölgeye yeşil ışık yaktı' iddiası

Bazı Suriyeli "muhalifler", İsrail'in Suriye'nin güneyinde bir "güvenli bölge"ye yeşil ışık yaktığını öne sürüyor.

Dış Haberler

Suriye'nin kuzeyinde ordu ve müttefikleri cihatçılara karşı ilerlemeyi sürdürürken, güney cephesinden ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Al Monitor'dan Nour Samaha, bazı Suriyeli "muhaliflerin", İsrail'in güney'de bir güvenli bölgeye yeşil ışık yaktığını söylediklerini aktardı.

Daha önce İsrail'e yaptığı ziyaretlerle adından söz ettiren "muhalif" figür Kemal el-Lebvani, Şubat ayındaki son ziyaretinde İsrail'in yaklaşımında bir farklılık sezdiğini, parlamentodaki görüşmelerinde güvenli bölgeye "tamam" dendiğini ileri sürdü.

Lebvani'ye yöre, ABD'nin Tel Aviv büyükelçisi de, böyle bir gişime Washington'un "hayır demeyeceğini" bildirmiş. Lebvani'nin iddialarından biri de, Başbakan Netanyahu'nun da plana evet dediği.

Buna göre, İsraillilerin onay verdiği planda, Esad yanlısı Dürzi köyü Hadar'ın güneyinden başlayacak güvenli bölge 10 km derinliğinde ve 20 km genişliğinde olacak.

Bu güvenli bölge, 17 köyü ve yaklaşık 15 bin kişilik bir nüfusu kapsayacak.

İsrail'in, güvenli bölgeyi "ulusa güvenlik" ile gerekçelendireceğini savunan Lebvani, daha sonra Türkiye ve Ürdün'ün de kendi güvenli bölgelerini oluşturabileceğini söyledi.

ABD'deki İsrail bağlantılı "sivil toplum örgütlerinin" şimiden güvenli bölge için çalışmalara başladığı da söyleniyor.

Güvenli bölge planının uygulanmak istediği bölgede, ÖSO'dan Nusra Cephesi'ne ve IŞİD bağlantılı Yermuk Şehitleri Tugayı'na kadar 14 silahlı grup bulunuyor.

Lebvani'ye göre, bu gruplardan hiçbirinin İsrail'le bir sorunu yok. Tersinden, İsrail'in de bu gruplarla bir sorunu yok.

Suriyeli bir başka "muhalif" İssam Zeytun da, Ürdün'deki Askeri Operasyon Merkezi'nden koordine edilen silahlı grupların komutanlarının İsrail'le bağlantısı olduğunu söyledi.

Zeytun'a göre güvenli bölge Hader'in güneyinden başlayıp Seyda el-Golan ve Tel Hara'ya kadar uzanacak. Bu coğrafya, Lebvani'nin söylediğinden daha geniş.

Zeytun, yıllarca "İsrail'in düşman olduğu" yönünde beyinlerinin yıkandığını, ancak İsrail'in kendilerinin düşmanı değil, bilakis düşmanlarını vuran bir güç olduğunu belirtti.


Hader, Suriye'nin güneyinde, Kuenytra'da, Golan Tepeleri'ne yakın bir Dürzi köyü