İsrail, 'Suriye tehdidi'ni yeniden askeri stratejisine dahil ediyor

İsrail'in, Esad'ın gidişinde ve Suriye'nin çöküşünde acele davrandığını anladığı ve bu nedenle kuzey sınırından gelebilecek tehditleri engellemek için askeri harcamaları artıracağı konuşuluyor.

Dış Haberler

İsrail, Suriye'nin müttefikleri ile birlikte geri dönüşü karşısında yeni arayışlara girmeye başladı.

Al Monitor'dan Ben Caspit'in haberine göre, Savunma Bakanı Avigdor Liberman, bu haftaki kabine toplantısında bakanlar kurulundan askeri harcamalar için ekstra 1.4 milyar dolar talep etti.

Ekstra bütçenin nedenine ilişkin resmi açıklama, "bölgedeki yeni tehditler"di. Ancak uzmanlar, İsrail'in Suriye savaşından bu yana, kuzey sınırındaki "birinci halkadaki tehditler"e değil, üçüncü halkadaki tehditlere odaklandığını, ancak şimdi Suriye ve müttefiklerinin geri dönüşü ile birlikte tehdit algısını değiştirmek zorunda kaldığını belirtiyorlar.

Suriye'deki savaşın Suriye ordusunu yıprattığını ve Esad'ın iktidarının sallantıda olduğunu hesaplayan İsrail savaş doktrini, şimdi, kendisini yeni duruma adapte etmeye çalışıyor.

Al Monitor'a konuşan bir kabine üyesi, bir süredir üçüncü halkaya odaklandıklarını, ancak şimdi "birinci halkanın hayata geri döndüğünü" vurguluyor. Bu halkaya şimdi Suriye'nin yanında Hizbullah ve İran da dahil oldu.

İsrail'in kara gücünün, tekrar ortaya çıkan, ancak yeni bir biçimde beliren kuzeydeki tehdide karşı hazırlıksız olduğu söyleniyor.

Liberman da bu yeni durumu askeri muhabirlerle yaptığı bir toplantıda dile getirmiş. Liberman'ın bu toplantıda, "Esad kazandı ve şu anda Suriye'nin nüfusunun yüzde 90'ının kontrol ediyor" dediği belirtiliyor.

Suriye ordusunun, İsrail'e, "Sizinle karşılaşmaya hazırız" mesajı göndermeye başladığını savunan Liberman, hava savunma sistemlerinin yenilendiğini ve Suriye ordusunun daha fazla eğitim gördüğünü belirtiyor.

İsrail'in Hizbullah'a yönelik algısının da değiştiği, örgüte "İsrail'in canını yakacak bir gerilla örgütü" muamelesinden çok, artık iyi hazırlanmış bir düzenli ordu muamelesinin yapılması gerektiğine ilişkin bir anlayışa varıldığı söyleniyor. İsrail ordusunun özellikle Hizbullah'ın elit Rıdvan Birliği'ni yakından takip ettiği de haberde yer alan bilgiler arasında.