İsrail ordusundan Cenin kampına baskın: Neler oldu?

İsrail ordusunun dün gece Batı Şeria'daki Cenin kampına yaptığı baskın neticesinde çok sayıda Filistinli gözaltına alınırken, 3 evin yıkıldığı öğrenildi.

Dış Haberler

Geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria'daki Nablus kentinin bitişiğinde yer alan Hafat Gilad yerleşiminde Raziel Şevah isimli bir haham silahlı saldırıya uğradı.

Olayın ardından İsrail güçleri, saldırının şüphelilerinin Cenin kampında saklandığı iddiasıyla kampa önceki gece bir baskın düzenledi.

Israel Hayom gazetesinde bugün yer alan bir yazıda, ''Cenin'e yapılan baskın operasyonel bir başarı olsa da, buna bir istihbarat zafiyeti eşlik ediyordu. Filistinliler Şin Bet'in gözü önünde nasıl bir hücre kurabilirler?'' ifadeleri yer aldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı ise, haham suikastında yer aldığı iddia edilen Ahmed Cerrar isimli bir Filistinli'nin kampa yapılan baskında öldürüldüğünü açıkladı.

Bunun yanı sıra, Cenin kampında Cerrar ailesine ait olduğu öne sürülen 3 evin de yıkıldığı öğrenildi.

İsrail ordu sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, ''Güçlerimiz 9 Ocak'ta Haham Raziel'i vurarak öldüren teröristleri bulmayı başardı, şüphelilere ateş açıldı, bir şüpheli öldürüldü, diğerleri tutuklandı. İki polis memuru yaralandı'' ifadeleri kullanıldı.

Yedioth Ahronoth'ta yer alan bir haberdeyse, ''İsrail askerleri, Haham Raziel'in katillerini tespit etmeden Cenin'den ayrıldı, ancak hücre üyelerini tutuklama çabaları istihbarat düzeyinde devam ediyor'' bilgisi yer aldı.

Palinfo'ya konuşan bir muhabir, baskın sırasında 7 Filistinli göstericinin gerçek mermiyle yaralandığını bildirdi. Öte yandan muhabir, kampa yapılan baskında çok sayıda asker ve 130 devriye aracının yer aldığını, buldozerlerin de kullanıldığını dile getirdi.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentinin bitişiğinde bulunan Hafad Gilad yerleşimindeki saldırıyı ise Hamas üstlendi. Saldırıda Raziel Şevah isimli haham ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Israel Hayom gazetesi, suikastın ertesi gününde saldırıyı manşete taşımış, ''Saldırı 40 saniye sürdü, arabalar arasında 20 metre mesafe vardı, 22 mermi kullanıldı'' bilgisini vermişti.

Bununla birlikte Haaretz'den Amos Harel ''güvenlik kooardinasyonuna'' işaret ederek, ''Filistin yönetimi, Hafad Gilad'daki saldırıyı kınamasa da, Batı Şeria'da sorumluluğu altındaki Alan A'da faillerin yerlerini tespit etmek için bir dizi çaba sarf ediyor'' demişti.