İsrail ordusu İran ile yapılan gizli görüşmelerin sızdırılmasına dair araştırma istedi

İsrail ordusu İsrail ile İran arasında yapılan gizli görüşmelerin sızdırılmasının ardından savcılıktan konunun araştırılmasını istedi.

Dış Haberler

İsrail ile İran arasında yapılan gizli görüşmelerin sızdırılmasının ardından İsrail ordusu savcılıktan konunun araştırılmasını istedi. İsrailli general Sima Vaknin-Gil, yüksek görevlerdeki güvenlik yetkililerine soruşturma açılmasını isterken, bu kişilerin Haaretz'e bilgi sızdırdığını iddia etti.

Channel 2 tarafından alınan bir mektupta Vaknin-Gil, İsrail ile İran arasındaki bir petrol anlaşmasının Haaretz'e sızdırıldığını söylerken, anlaşmanın konusu olan projenin İran'da İslamcı rejimin kurulduğu 1979 öncesinde başladığı belirtiliyor. Açıklanan hassas bilgilerden birisi de İsrail'in İran'a tazminat ödemek için tuttuğu bir fonla alakalı.

Sadece bir kaç yetkili ismin bu fondan haberdar olduğu söylenirken, Vaknin-Gil Haaretz'e bilgiyi verenin bu kişiler olduğunu savunuyor. Görüşmelerin 1968'deki İsrail-İran ortak petrol projesiyle ilgili olduğu biliniyor. Projenin 1979 sonrasında yalnızca İsrail yönetimine geçtiği, İran'ın ise İsrail'e proje sebebiyle verdiği parayı geri istediği belirtiliyor.