İsrail Dışişleri'ne göre IŞİD'e katılmak isteyen genç 'ulusal güvenlik'e tehdit değil

İsrail Dışişleri, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılmak isteyen bir İsrail vatandaşını ülkeye geri getirdi. Ancak Bakanlık'a göre konu "ulusal güvenlik" meselesi değil, "bireysel bir konu."

Dış Haberler

21 yaşındaki İsrail vatandaşı bir Yahudi gencin ailesi, çocuklarının Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmasından korkuyordu.

Haaretz'den Barak Ravid'in haberine göre, bugün İsrail Dışişleri Bakanlığı, gencin Türkiye-Suriye sınırından geçiş yapmayı planlarken geri getirildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Alon Lavi, geçen Perşembe günü İsrailli bir aileden yardım talebi geldiğini söyledi. İddiaya göre genç, Suriye'ye gitmek için önce Girit'e geçmişti.

Ailenin bildirdiğine göre, genç Girit'ten İzmir'e, oradan da uçakla Adana'ya gitti. Adana'dan ise karayoluyla İskenderun'a geçti.

İsrail Interpol aracılığıyla Türk yetkilileri de bilgilendirirken, Türkiye yardım etmeyi kabul etti. Polis, genci İskenderun'da yakaladı.

Çocuklarını almak için Türkiye'ye gelen aile, bugün İsrail'e geri dönüş yaptı.

Yurtdışında yaşayan İsraillilerden sorumlu Dışişleri direktörü Ilana Ravid, iyi niyetleri nedeniyle Türk yetkililere teşekkür etti.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, konuyu bir "ulusal güvenlik" sorunu olarak değil, "bireysel mesele" olarak değerlendirdiklerini açıkladı.