İsrail, Afrikalı göçmenleri kovmaya hazırlanıyor

İsrail'de hükümetin hazırladığı planla, göçmen çalıştıran işyerlerine fazla ödeme yapma zorunluluğu getiriliyor. Hükümet, böylece Afrikalı göçmenleri kovmaya hazırlanıyor.

Dış Haberler

İsrail Başbakanlığı, Afrikalı göçmenleri ülkeden kovmak için yeni yollar deniyor.

Hazırlanan plana göre, Afrikalı işçileri istihdam eden patronlar, yüklü miktarda ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Böylece, Afrikalı işçilerin işleri ellerinden alınacak ve özellikle Eritreli ve Sudanlı işçileri "kaçak" durumuna düşecek.

Geçen hafta İçişleri Bakanlığı, "Sızmaların engellenmesi, iltica bekleyenlerin ve yabancı işçilerin İsrail'den ayrılmak için teşvik edilmesi"  başlıklı bir genelge yayımlamıştı. Genelge, yabancı işçilerle ilgili yasa maddesinde bir düzenlemeyi de içeriyordu. Bu düzenlemede, yabancı işçileri için bir fon oluşturulması, ancak bu fonun yalnızca sınırdışı edilmeleri halinde kullanılması öngörülüyordu.

Genelgede, patronların, işçilerin maaşlarının yüzde 20'sini bu fona yatırmaları isteniyor. Ancak ayrıca, kendi ceplerinden çıkacak bir yüzde 20'nin daha verilmesi talep ediliyordu. Bu yeni fon yatırımı, yabancı işçileri dışındaki işçiler için yatırılan fon miktarının iki katı.

İsrail'in, böylece, patronların "canını sıkarak" işçileri göndermeye çalıştığı konuşuluyor.