İsrail-ABD tatbikatlarında Suriye'de Rusya ile çatışma senaryosu yer alıyor

İsrail ordu sözcülüğü, ABD ordusu ile devam eden tatbikatlarda, 'Suriye’de Rus kuvvetlerine karşı çatışmada yer alınma ihtimali ve bu çatışmadan uzak durma yollarının' bulunduğunu dile getirdi.

Dış Haberler

Tel Aviv’deki askeri kaynaklar, Suriye, İran, Lübnan ve Gazze Şeridi’nde başta Hamas’ın İsrail’e yönelik roket saldırıları olmak üzere benzeri senaryolara dair ABD güçleri ile askeri eğitimlere başlandığını duyurdu. Eğitimin amaçları arasında Suriye’de Rus kuvvetlerine karşı çatışmada yer alınma ihtimali ve bu çatışmadan uzak durma yolları olduğunu söyledi.

Şark'ul Avsat'ta yer alan habere göre, İsrail ordu sözcülüğü, Suriye, Hizbullah ya da İran milisleri ile patlak verebilecek savaşın, İsrail’in çeşitli mevzileri bombalamasına neden olacağını ifade etti.

Suriye’de çok sayıda Rus mevzisi bulunduğuna dikkati çeken sözcü, bu mevzilerden bazılarının İran üslerine ve milislerine yakın inşa edildiğini dile getirdi. Bu durumun yanlışlıkla iki tarafın da hedef alınmasına neden olabileceği kaydedildi. Rusya ile İsrail arasında çeşitli seviyelerde koordinasyon mevcut. İsrail’in iki taraf arasında çıkabilecek herhangi bir çekişmeyi yatıştırmaya ve herhangi bir yanlış anlaşılmayı hızlı bir şekilde çözmeye hazır olması gerekiyor.

Kaynaklar, İsrail ordusunun ABD Deniz Kuvvetleri ile yapılan ortak tatbikatların bir parçası olarak eğitimler gerçekleştirdiğini, bunların en önemlisinin ise Genelkurmay Başkanları eğitimi ve ülke içindeki cephelerde yapılan eğitimler olduğunu bildirdi. Söz konusu eğitimler kapsamında Suriye’deki Rus kuvvetleri ile olası bir çatışmadan kaçınmak için birçok görüşme yapıldı. İki taraf arasındaki koordinasyonun bozulma ihtimaliyle başa çıkılmasına yönelik eğitimler verildi. Kaynaklar, İsrail’in Rusya’ya herhangi bir çatışmadan kaçınmaya yönelik hareket ettiklerini bildirdiğini aktardı.

Ülke içinde yürütülen eğitimlerde ise Suriye, Lübnan ya da Gazze’den yapılacak olası bir roket saldırısıyla 100 İsraillinin öldürüldüğü bir senaryo ele alındı. Kuvvetler, ordunun söz konusu duruma hazırlığını geliştirmeyi amaçlayan savaş senaryosunun yanı sıra acil durum kurumları, yerel meclisler ve kurtarma örgütleri ile iş birliği konusunda da eğitim aldı. Eğitim verilen senaryolar arasında hasar gören bölgelerden kurtarma, yaralıların tahliyesi ve tehlikeli maddelerin sızması gibi konular da vardı.

İsrail ordusu, söz konusu eğitimlerin 2018 yılına yönelik acil durumlara hazırlık sürecinin geliştirilmesi ve acil durumla mücadele için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Sözcülük, taktik birimlerine verilen eğitimlerin yanı sıra 17 hafta süren operasyonel eğitimlerin de geliştirildiğini belirtti.

ABD ve İsrail arasında bu ay başlayan ortak tatbikat, daha öncekilerden farklı ortak savunma senaryolarına yönelik hazırlıkların güçlendirilmesi hedefiyle devam ediyor. ABD ordusuyla özel stratejik ilişkiler kurulan eğitimler bu ay sonunda sona erecek.