İsrail-ABD-Rusya arasında bir adam: Manafort’un gizli bağlantıları

İsrail gazetelerinden Haaretz, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası başkanlarından Paul Manafort’un İsrail bağlantısının izini süren bir makale yayımladı. Buna göre Manafort, ABD'nin desteklediği Ukrayna muhalefeti lideri Timoşenko'nun Yahudi aleyhtarlığını ortaya koyan haberler yayımlattı ve İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Timoşenko'yu kınayan bir bildiri…

Dış Haberler

2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde, Trump’ın seçim kampanyasını yürüten Paul Manafort, 2012 yılında da Ukrayna başkanlık seçimlerinde daha sonra devrilen Rusya yanlısı devlet başkanı Viktor Yanukoviç için çalışmıştı.

Manafort, Ukrayna’da elde ettiği kazançla ilgili olarak halihazırda ABD’de yolsuzluk ve vergi kaçırma suçlamalarıyla yargılanıyor.

Geçen hafta yapılan duruşmada hakkındaki suçlamaları kabul eden Manafort’un savcıyla işbirliğine gideceği bildirilmişti. Manafort’un Trump’a karşı yürütülen “ABD başkanlık seçimlerine Rusya müdahalesi” soruşturmasında da, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’a itirafçı olması bekleniyor. Bu durum, Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerinde Trump’a karşı ağır bir darbe olarak yorumlanıyor.

İsrail gazetesi Haaretz’de bugün Noa Landau imzasıyla yayımlanan bir makalede, Paul Manafort’un “gizli” İsrail bağlantılarına işaret edildi.

ABD'NİN YAHUDİ KARŞITI ADAYA DESTEĞİNİ İFŞA EDEN HABERLER

Buna göre Manafort, 2012 yılında Ukrayna’da Yanukoviç için yürüttüğü seçim kampanyasında, ABD destekli aday Timoşenko’nun Yahudi karşıtı görüşlerini ifşa eden haberlerin ABD medyasında yayımlanmasını sağladı. Bunun için İsrailli bir üst düzey yetkiliyle birlikte çalıştığı belirtilen Manafort, böylelikle dönemin ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Yahudi karşıtı bir lidere destek verdiklerini ABD kamuoyuna yansıtmış oldu.

İSRAİL, 2012 TARİHLİ KINAMAYI TARTIŞIYOR

Manafort’un birlikte çalıştığı sözkonusu İsrailli yetkilinin adı açıklanmazken, dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın 27 Ekim 2012 tarihinde Timoşenko’nun partisi ile Svoboda (Özgürlük) partisinin koalisyon anlaşmalarını, Yahudi karşıtı görüşlerinden dolayı kınayan bir bildiriyi Rusça olarak yayımladığı biliniyor.

Haaretz’in haberinde, sözkonusu İsrailli yetkilinin bu bildirinin yayımlanmasını sağladığı ve Manafort ile işbirliğinin “bilerek ya da bilmeden” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in o dönemki çıkarlarına hizmet ettiği öne sürüldü.

Manafort’un ABD’de yargılandığı davanın dosyasında, sözkonusu İsrailli yetkilinin kim olduğunun belirli olduğu ifade edildi.

Haaretz, sözkonusu yetkilinin isminin ABD mahkemesi tarafından “dosyada şüpheli sıfatıyla yer almayan isimlerin ifşa edilmesinin yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle” açıklanmadığını yazdı.

Sözkonusu kınama bildirisi, New York Times gazetesi ile aşırı sağcı Breitbart News adlı internet sitesinde Lieberman’ın imzasıyla yayımlanmıştı. 

LIEBERMAN, MANAFORT'LA BAĞLANTIYI REDDETTİ

Öte yandan Liebermann, Manafort’la herhangi bir bağlantısı olduğu iddialarını kesin bir dille yalanladı ve Timoşenko’ya karşı yayımlanan kınama bildirisinin diğer antisemitik partilere karşı da yapıldığı üzere "doğru zamanda doğru bir bildiri" olduğunu söyledi.

Lieberman ayrıca İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked’e çağrıda bulunarak ABD’den sözkonusu ismi açıklamasını talep etmesini istedi.

İsrail İşçi Partisi lideri Avi Gabbay da, Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail iç istihbaratı Şin Bet ve Dışişleri Bakanlığı’na konuyla ilgili acil bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

İSRAİL'DE BİR KÖSTEBEK

Gabbay, bu iddanın İsrail devletinde bir köstebek olduğunu ve hâlâ da olabileceğini gösterdiğini söyledi. Dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Danny Ayalon ise dün bir radyo kanalına verdiği mülakatta sözkonusu bildiriden yakın zamanda haberdar olduğunu ve konunun soruşturulacağını belirtti. Ayalon “Mesajın nasıl yayımlandığına baktığımda, çok anormal olduğunu görüyorum. Açıklama tam olarak Manafort’un istediği gibi. Timoşenko’yu yıpratmak Manafort’un çıkarına değildi, Manafort parayla tutulmuştu. Bu Putin’in çıkarınaydı” ifadelerini kullandı.