İspanyol medyası Küba uçağında ‘bomba tehdidi’ haberini nasıl icat etti?

Geçtiğimiz hafta sonu İspanyol medyasında yer alan Madrid-Havana uçuşunu yapmaya hazırlanan uçakta bomba paniği yaşandığı iddiasının uydurma olduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Geçtiğimiz hafta sonu Madrid-Havana uçuşu iptal edilen Cubana de Aviacion uçağının kalkışının ertelenme nedeninin uçakta bomba olduğu yönünde bir tehdit mesajı olduğu iddia edildi. İddianın kaynağı İspanyol haber sitesi ABC idi.

Kısa sürede başka haber sitelerine de yansıyan iddia, Miami merkezli karşı devrimcilerin sosyal medya hesaplarından da hızla duyuruldu. Bu esnada ABC adlı haber sitesinin haberi yayından kaldırdığı ise pek kimsenin dikkatini çekmedi.

Cubainformacion’dan Jose Manzaneda, iddianın kaynağının ne olduğuna açıklık getirdi. Manzaneda’nın aktarımına göre Küba uçağının uçuşu teknik bir sorun nedeniyle ertelenmişti. Bu durum yolculara duyurulunca, yolcular arasında bulunan bir kadın, çocuklarını görmesi gerektiğini, bu nedenle uçak hemen havalanmazsa, uçağı havaya uçuracağını söyledi. Bunun üzerine kadın yolcu, İspanyol güvenlik görevlileri tarafından uçaktan uzaklaştırıldı.

Ancak haber, İspanyol medyasında ve karşı devrimci sosyal medya hesaplarında “Küba uçağında bomba paniği” şeklinde yayıldı.