‘İslam yasası’ Almanya’ya örnek olacak

Avusturya'da geçen hafta yasalaşan yeni İslamYasası'nın Almanya'da da örnek alınmasına dönük çabalar yoğunlaştı.

Dış Haberler

Avusturya'da geçtiğimiz hafta kabul edilerek yasalaşan "İslam yasası"nın bir benzerinin Almanya'da da gündeme gelmesi bekleniyor.

Almanya'daki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Birlik Partisi (CDU) Genel İdare Kurulu Üyesi Jens Spahn'ın Bild gazetesine verdiği demeçte, Almanya'nın "Avusturya'dan öğrenmesi gereken çok şey olduğunu" söyleyerek, imamların maaşlarının yabancı ülkelerden ödenmesinin engellemesi gerektiğini belirtti. Spahn ayrıca, ülkedeki imamların Almanya'nın kendi teoloji fakültelerinde yetişmesi ve Almancaya hakim durumda olmalarını talep etti. 

Spahn'ın bu sözlerine bir destek de, CDU Genel Sekreteri Peter Tauber'den geldi. Tauber, daha ihtiyatlı bir dil kullanarak, yabancı ülkelerden finanse edilen camilerin kapatılıp kapatılmayacağı konusunda kesin bir kanaatlerinin henüz oluşmadığını söyleyerek, Avusturya'daki yasanın "dikkatli bir şekilde incelenmesini" önerdi. Tauber, bu tartışmaların Almanya'da mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

'İLGİNÇ BİR DENEME'

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Günter Krings de tartışmaya dahil olarak, yabancı ülkeler tarafından eğitilip finanse edilen imamların sorun kaynağı olduklarını söyleyedi. Krings sözlerini, "Bu durum sürdüğü sürece, bizim özgürlükçü toplumumuz ile İslam dini arasındaki çatışma daha da artacaktır" diye sürdürdü.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert  de konuya ilişkin  Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Avusturya'daki yeni İslam Yasası'na "sempati" ile baktığını gizlememiş, yasayı "ilginç bir deneme" diye nitelemişti.