İskoçya,ebeveynlerin 'fiziksel ceza' vermesini yasaklayacak

İskoçya, çocukların ebeveynleri tarafından 'tartaklanma'sını suç ilan etmeye hazırlanıyor.

Dış Haberler

İskoçya, ebeveynlerin çocuklarına fiziksel ceza vermelerini suç ilan etmeye hazırlanıyor.

İskoç bakanlar daha önce anne babaların fiziksel ceza vermelerini desteklemediklerini, ancak kendi mevzuatlarını ileri sürmek için henüz "plansız" olduklarını belirtmişti.

Bununla birlikte, İskoç Hükümeti şimdi Yeşiller milletvekili John Finnie tarafından sunulan bir tasarının kanun haline gelmesini sağlayacağını doğruladı.

Yasalar, ebeveynlerin bir çocuğu uyarmak için fiziksel cezayı kullanmasına izin veren İskoç yasasındaki "haklı tartaklama" savunmasını kaldıracak. Bu yasayla, çocuklara yetişkinlerle aynı şekilde koruma sağlanacak.

İskoç Hükümeti sözcüsü: "Bay Finnie'nin önerileri İskoç hükümeti tasarısı değil, ancak tekliflerin kanun olmasını sağlayacağız. Fiziksel cezanın çocuklarda olumsuz etkileri olabileceğine inanıyoruz, bu, fiziksel acı kesildikten sonra bile sürecektir. Aile destek hizmetleri için kaynak sağlamak yoluyla olumlu ebeveynlik yapmayı destekliyoruz" dedi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Bakanı Nicola Sturgeon'un geçen ayki hükümet programında Bakanlar'ın "Tasarıyı reddetme" yönündeki onayını aldığı bildirildi.

Fransa, Almanya, İsveç, Norveç, Danimarka ve İrlanda'yı da içeren yaklaşık 52 ülkenin, ilgili değişikliği daha önce yaptığı belirtiliyor. İngiltere'de ise, ebeveynlerin "makul bir tartaklama" kullanmasına izin verilirken,  Galler ve Kuzey İrlanda'da da hiçbir yasak bulunmuyor.