İskoçya’da tekellerin 'kamu-özel ortaklığı' vurgunu

Emperyalizm, "kamu özel ortaklığı" modelini tüm dünyaya pazarlarken, İskoçya'da tekeller bu yöntemle adeta vurgun yapıyor. Türkiye'de de AKP'li yıllarda yaygınlaşan "kamu-özel ortaklığı" modeline karşı geçtiğimiz günlerde bir manifesto yayımlanmıştı.

İlker Belek

18 Ekim tarihinde yayımlanan bir rapor, İskoçya’da değişik sektörlerde uygulanan kamu-özel ortaklığı modelinin kamuyu mali bakımdan nasıl zarara uğrattığını ortaya koyuyor.

İskoçya’daki 42 kamu-özel ortaklığı projesinin toplam maliyeti 7.5 milyar Sterlin. Bunların içinde hastaneler, okullar, otoyollar, vb. var.

Projelerin tamamını beş şirket üstlenmiş durumda ve bunların dördünün İskoçya ile hiçbir bağlantısı bulunmuyor.

Edinburg Psikiyatri Hastanesinin maliyeti 38 milyon sterlin olmasına rağmen, şirket 2016-2042 arasında bu projeden 116 milyon sterlin kazanacak. Projenin en büyük partnerleri, birisi bankacılık, diğeri de inşaat sektöründe olmak üzere iki Alman şirketi.

İşçi Partisi’nin belirttiğine göre toplam maliyeti 4 milyar sterlin olan hastane ve okul projelerinden şirketler 22 milyar sterlin kazanacaklar. Kamunun sözleşme süresi boyunca şirketlere yapacağı ödeme proje maliyetlerinin 5.4 katı.

Bu tablo Türkiye'deki kamu-özel ortaklıklarını anımsattı. Kapitalizmin dünyanın her yerinde aynı mekanizmasıyla işlediği, patronların ceplerini doldurmak için kamu kaynaklarını yağmaladığı İskoçya örneğinde de gözler önüne serilmiş oldu. 

Kaynak: 

https://theferret.scot/private-finance-secrecy-corporate-power/