İsim tartışmalarının odağındaki Yunanistan Dışişleri Bakanı istifa etti

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Makedonya ile imzalanan isim anlaşmasına ilişkin tartışmaların ardından bugün istifa ettiğini açıkladı. Kocias'ın isim anlaşmasına karşı çıkan Savunma Bakanı Panos Kammenos ile tartıştığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Makedonya ile varılan isim anlaşmasındaki tartışmalar üzerine bugün istifa ettiğini açıkladı. Başbakan Aleksis Çipras tarafından istifası kabul edilen Kocias, dış ilişkiler alanında hükümete destek vermeyi sürdürecek.

SAVUNMA BAKANI İLE SOROS TARTIŞMASI

İstifanın dün yapılan kabine toplantısında SYRİZA-ANEL koalisyonunun ANEL’li Savunma Bakanı Panos Kammenos ile Kocias arasında Makedonya anlaşmasına ilişkin yaşanan sert tartışmanın ardından geldiği tahmin ediliyor.

Makedonya anlaşmasına karşı çıkan ve hükümete bu konuda destek vermeyeceğini ifade eden Kammenos, geçen hafta Washington'a düzenlediği ziyarette Makedonya ile gerçekleştirilen isim anlaşmasına alternatif plan sunduğunu açıklamıştı. Başbakan Çipras ise alternatif plan iddialarını yalanlamıştı. Kammenos da Çipras'la “tam uyum içerisinde” bulunduklarını belirtmişti.

Kammenos'un, Kocias'ı Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros'un "adamı" olmakla ve bakanlığın fonlarını yanlış yönetmekle suçladığı, Kocias'ın ise Çipras'ın bu ithamlar karşısında kendisinin arkasında durmamasından ve tartışmayı yatıştırmaya çalışmasından dolayı öfkelendiği belirtildi.

Resmi adı Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) olan Makedonya ile uzun yıllardır süren isim krizinde taraflar çözüme ulaştıklarını açıklamışlardı. Anlaşma ile Makedonya adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirecek, Yunanistan ise Makedonya'nın AB ve NATO üyeliğini veto etmeyecek. Makedonya dün NATO ile üyelik müzakerelerine başlayacaklarını duyurmuştu.