IŞİD'in ardından Palmira...

Antik kent Pamira'yı IŞİD'in elinden geri alan Suriye ordusunun zaferi sonrası AFP'ye konuşan Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Maamoun Abdulkarim, "En kötü senaryoya hazırlanmıştık. Ancak antik kentin genel yapısı yerinde duruyor" dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 2015 yılında IŞID tarafından işgal edilen Palmira Antik Kenti’nde tamamen yerle bir edilen eserler olmasına karşın, antik kentin korkulan boyutta hasar almadığı görülüyor. AFP ile yaptığı görüşmede antik kentin çoğunun sağlam olduğunu ifade eden Abdulkarim,  Palmira’nın yerleşim mahallerinin güneybatısında kalan eski kalıntıların, beklediğinden daha iyi durumda olduğunu da belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco'nun Dünya Mirasları listesinde olan Palmira, Mayıs 2015'te IŞİD'in denetimine geçmişti. Suriyeliler tarafından Çölün Gelini olarak da adlandırılan Palmira Antik kenti barbar IŞID güçleri tarafından ele geçirildikten sonra tahrip edilmişti. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco'nun Dünya Mirasları listesinde olan Palmyra, Mayıs 2015'te IŞİD'in denetimine geçmişti. Suriyeliler tarafından Çölün Gelini olarak da adlandırılan Palmira Antik kenti barbar IŞID güçleri tarafından ele geçirildikten sonra tahrip edilmişti. 

Kentin Suriye Ordusu tarafından geri alınmasından hemen sonra çekilen görüntüler yıkımın izlerini gözler önüne seriyor.

Palmira müzesinde bazı antik eserler tamamen parçalanırken pek çoğu da yağmalanmış ve antik eser kaçakçılarına satılmıştı.

Müze İçi/  [Fotoğraf: AFP]

Palmira müzesinin girişinde tahrip edilmiş bir antik eser/ [Fotoğraf: Reuters]

Yaklaşık 10 ay IŞID elinde kalan Palmira’daki en büyük yıkımlardan birisi Zafer Tak’ı oldu. IŞID militanları Ekim 2015’te 2000 yılllık Zafer Takı’ını havaya uçurmuştu.

Palmira Zafer Takı'ndan geriye kalanlar/[Fotoğraf: AFP]

Havaya uçurulan Zafer Takı’ndan geriye kalanlar /[Fotoğraf: AFP]

IŞİD militanları dünya kültür mirasının en önemli alanlarından Palmira'da pek çok tapınak ve cenaze töreni kulesini de yerle bir etti.

IŞİD'in Eylül 2015'te yıktığı Bel Tapınağı'nın girişinden geriye kalanlar /[Fotoğraf: AFP]

IŞİD'in infazları gerçekleştirdiği amfi tiyatroda büyük bir hasar olmadığı ifade ediliyor. 

[Fotoğraf: AFP]

IŞİD, Palmira'yı ele geçirdikten kısa bir süre sonra, antik kentten sorumlu 82 yaşındaki arkeolog Halid Esad'ı da amfi tiyatroda öldürmüştü.