'IŞİD'i yenmek için Sünni devleti kurun'

New York Times'ta yayımlanan bir yazıda, IŞİD'in yenilmesi için Sünni bir devletin kurulması gerektiği savunuldu.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik küresel koalisyonun nasıl oluşturulacağı ve hedefi hala tartışılırken, ilginç öneriler gelmeye devam ediyor.

New York Times (NYT) için yazan, ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John R. Bolton, IŞİD'i yenmek için "Sünni devleti" kurmayı önerdi.

Obama yönetiminin IŞİD'le mücadelesinin "stratejik vizyon"a sahip olmadığını savunan Bolton, "IŞİD'den sonra ne olacak?" sorusunun temel olduğunu ve buna cevabın bulunmadığını yazdı.

"Bildiğimiz" Irak ve Suriye'nin ortadan kalktığını ileri süren yazar, IŞİD'in Suriye'de Beşar Esad'a, Irak'ta da "İran tahakkümündeki" hükümete karşı "Sünni muhalefeti" mobilize ettiğini belirtti.

Bolton'a göre, IŞİD'i yenmek Suriye'de Esad, Irak'ta "İran kuklası" iktidarları restore etmek anlamına gelecekse, bu uygulanabilir ve arzu edilebilir bir şey değildi. ABD, 1. Dünya Savaşı sonrası sınırlarını yeniden yaratmak yerine, bu "yeni jeopolitiği" kabul etmeliydi.

Yazar, IŞİD'e en iyi alternatifin Suriye'nin kuzeydoğusu ile Irak'ın batısını kapsayan yeni ve bağımsız bir Sünni devleti olduğunu ileri sürdü.

Sünnistan'ın petrol üreticisi olarak ekonomik bir potansiyele sahip olacağını belirten yazar, bu devletin Esad ve Bağdat hükümetine karşı da "siper" oluşturacağını savundu.

Körfez ülkelerinin bu yeni ülkeyi finanse edeceğini kaydeden Bolton, Türkiye'nin de, yeni devleti en azından hoşgörerek güney sınırındaki daha büyük bir istikrardan faydalanabileceğini söyledi.

Yazar, bağımsız bir Kürdistan'ın da bu yaklaşımı kuvvetlendireceğini, ABD'nin çıkarına olacağını öne sürdü.

Bolton, yeni Sünnistan'ın "uzun yıllar Jefferson tarzı bir demokrasi ile yönetilmeyeceğini akılda tutalım" uyarısında bulunurken, "Bu bölge, seküler askeri ya da yarı-otoriter hükümetlerin seçeneklerinin çok sınırlı olduğu bir bölge" dedi.

ABD ve müttefikleri ile Rusya ve müttefiklerinin farklı bölge vizyonları olduğuna dikkat çeken Bolton, ABD ile Rusya'nın IŞİD'e karşı ortak mücadelesi düşüncesinin "üstünkörü" olduğunu yazdı.

Yazar, Sünnistan'ın bir "demokrasi inisiyatifi" değil, "soğuk savaş siyaseti" olacağının da altını çizdi.