IŞİD'e katılan Rus'tan itiraflar: Kandırıldım

Saratovlu bir Rus vatandaşı olan Yuri Balakşin IŞİD'e katılışını ve sonra yaşadıklarını anlattı. Balakşin IŞİD'den kaçıp ülkesine döndükten sonra FSB'ye sığındığını söyledi.

soL HD

Uluslararası koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye'deki IŞİD operasyonları devam ederken Saratovlu bir Rus vatandaşı olan Yuri Balakşin IŞİD terör örgütünden nasıl kaçtığını anlattı.

Şiddetli başağrısından mustarip olan Balakşin ilaçlar işe yaramayınca, dinin ağrıları kestiğini ve hayata yön verdiğini düşünerek İslam dinine geçti.

Suriye'deki çatışmalar şiddetlenmeye başlayınca, "din kardeşleriyle daha iyi bir hayat yaşayacağı" vaadine inanan Balakşin bir imamın tavsiyeleri doğrultusunda IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitti.

Daha iyi bir hayat yaşayacağına dair umutları sınırda pasaportu elinden alındığı ve mermi deposunda nöbet tutma emri aldığı zaman sarsıldı.

VAAT EDİLENDEN FARKLI BİR DÜNYA

Eski IŞİD üyesi "Oraya varır varmaz belgelerimi ve iletişim cihazlarımı elimden aldılar. Yani biri örgütten çıkmak istese bu imkansızdı. Yani tavırlar şimdiden bana vaat edilenden çok farklıydı. Bize olan tavır daha çok emir verme şeklindeydi" diye konuştu.

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla çalıştığı mermi deposunun vurulması hayatında başka bir dönüm noktası oldu. Bu saldırılar sonucunda bacağını kaybetti. Balakşin kendisine "intihar saldırısı" yapması teklif edildiğini de söyledi. Bu noktada kaçmaya karar verdi.

FSB'YE SIĞINDI

Rusya'ya varır varmaz Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) giderek Suriye'de yaşadıklarına dair itiraflarda bulundu. Soruşturma sırasında üç ay gözaltında kaldı, fakat IŞİD eylemlerinde yer aldığına dair bir kanıt olmadığı için sonrasında serbest bırakıldı.

Balakşin IŞİD üyeleri için "Kişisel çıkarlar uğruna insanlara yalan söylüyorlar. Bir şey gösteriyorlar, fakat gerçekte bu tam tersi oluyor. 'Gel burada yaşa' derken gösterdikleri her şey yalan. Gerçekte oraya gidenler IŞİD'lilerin kişisel çıkarları için kullanılıyor" ifadelerini kullandı.