IŞİD talanı örtbas ediliyor

IŞİD militanlarının tarihi eser ve antik tapınakları yok ettiği videoların, örgütün ciddi gelir elde ettiği tarihi eser kaçakçılığını örtbas etmek için dolaşıma sokulduğu düşünülüyor. IŞİD’in tarihi eser kaçakçılığı güzergahının ilk durağıysa Türkiye.

Dış Haberler

IŞİD militanlarının tarihi eserleri ve binlerce yıllık tapınakları yok ettiği videoların, daha da ciddi bir suçun örtbas edilmesi için hazırlandığı düşünülüyor. Irak’ın kültürel mirasının korunmasından sorumlu bir devlet kuruluşu olan Tarihi Eser ve Kültürel Miras Kurulu başkanı Hüseyin Raşit’e göre, IŞİD’in yayınladığı videolar aslında tarihi eserlerin sistematik biçimde yağmalanmasını ört bas etmek için dolaşıma sokuluyor.

Raşit’in atıfta bulunduğu, nisan ayında yayınlanan bir videoda IŞİD militanlarının Irak’ta bulunan antik Asur kenti Nimrud’da Asur medeniyetine ait kanatlı boğa heykellerini balyozla parçaladıkları ve Aşurnasirpal’in sarayını havaya uçurdukları görülüyor.

Ancak Associated Press’e konuşan Raşit, militanların bölgeyi havaya uçurmadan günler önce özellikle sarayın civarında kazılar yaptığını öne sürdü. Raşit, “bu bölgedeki tarihi eserlere ulaşmak için önce kazı yaptıklarını, daha sonra bu olayın üstünü örtmek için sarayı yıktıklarını düşünüyoruz”, sözlerini kullandı.

'VERGİ' GELİRİ
IŞİD’in tarihi eser yağmacılığından ne kadar gelir ettiği bilinmese de, gerek müzelerden çaldığı nesnelerin doğrudan satışı üzerinden, gerekse bulundukları bölgelerdeki alanları kazan yağmacı çeteleri vergilendirerek muazzam bir gelir elde ettiği düşünülüyor.

Ancak bazı uydu görüntüleri ve bölgeden aktarılan tanıklıklar IŞİD’in kontrolü altındaki bölgelerdeki arkeolojik alanlarda yağmacılık yaptığı kanısını güçlendiriyor.

Irak tarihinin en önemli keşiflerinden sayılan kraliyet ailesine ait bir tabuta ait altın mücevher de Nimrud’da 1989 yılında bulunmuştu. Bölgede bunun gibi başka mücevherlerin de olduğunu tahmin eden Raşit, bu tür kalıntıların getirisinin milyonlarca dolar değerinde olacağını öne sürüyor.

İLK ADRES TÜRKİYE
Uzmanlar IŞİD’in taşınamayacak kadar büyük olan tarihi eserleri yok ederken, figürler, masklar, çiviyazısı tabletleri ve çömlek gibi nesneleri Türkiye üzerinden kaçırdıklarını düşünüyor.

Sanata Karşı İşlenen Suçları Araştırma Derneği Başkanı Lynda Albertson’a göre, Türkiye’ye sokulan kaçak tarihi eserler Bulgaristan ve diğer Balkan ülkeleri üzerinden Batı Avrupa’ya taşınıyor.

İngiltere ve ABD antik eserler için en büyük Pazar konumundayken, Çin ve Körfez ülkelerinde de zengin koleksiyoncular ortaya çıkmaya başlamış durumda.