IŞİD, Suriye'de yağmaladığı tarihi Londra'da satıyor

İngiliz haber ajansları, IŞİD'in Suriye'de yağmaladığı yaklaşık 100 tarihi eserin İngiltere'de örgüte para kazanma amaçlı satıldığını, arkeologlar ve sanat tarihçilerinin konuyla ilgili uyarıda bulunduğunu duyurdu.

Londra'da yüzbinlerce dolara satıldığı bildirilen eserlerin, altın ve gümüş Bizans sikkeleri, Roma cam ve seramikleri olduğu belirtiliyor. Times'da yayınlanan haberin ardından olay, Afrika'nın "kanlı elmas" fenomeniyle özdeşleştirildi.

KOnuyla ilgili Times'a konuşan sanat tarihi uzmanı Christopher Marinello, eserlerin büyük parçalar da içerdiğini ancak koleksiyonerlerin daha az pahadaki orta büyüklükte eserleri almayı tercih edeceğini, büyük eserlere yaklaşımda çekingen olacaklarını tahmin ettiklerini ifade etti.

TÜRKİYE, ÜRDÜN, LÜBNAN ÜZERİNDEN KAÇAKÇILIK

Suriye Mirası Girişimi'nde görevli arkeolog Michael Danti ise, IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde ağır bir yağma ve kaçaklık olduğunu bildiklerini belirtti.

Times, Türkiye, Ürdün ve Lübnan üzerinden kaçakçılığın yapıldığını iddia ediyor.

İngiltere'deki galerilerde, eserlerin Suriye ve Irak üzerinden geldiğinin açıkça konuşulduğu, arkeologlar tarafından da ifade edilen bir gerçek haline gelmiş durumda. BBC Radyo'ya konuşan arkeolog David Gill, ziyaret  ettiği bir galeride gördüğü bir eserle ilgili "Bu çok daha ilginç bir eser, ırak'tan geldi" yorumunun açıklıkla söylendiğini belirtiyor.