'IŞİD, İran'ın gizli bilgileri için Putin'e rüşvet teklif etti' iddiası

IŞİD'in, petrol sahasına ulaşımı için nükleer teknoloji karşılığında Rusya'ya rüşvet vermeyi ve Birleşik Arap Emirlikleri boyunca kanal açmayı hedeflediği iddia edildi.

Dış Haberler

IŞİD'in Rusya'ya, İran'la paylaştığı nükleer teknolojisini kendileriyle paylaşması için rüşvet teklif ettiği iddia edildi.

İngiltere'de yayın yapan Sunday Times gazetesinin yayınladığı belgelere göre, IŞİD'in altı kişilik gizli savaş kabinesi üyesi olan Abdullah Ahmed Meshedani'nin imzası taşıdığı iddia edildi. Mart ayında Irak özel kuvvetlerince IŞİD'e yapılan baskınlar neticesinde ele geçirildiği iddia edilen belgelerin 70 maddelik bir plan olduğu belirtildi.

Planda, Arap dünyasında İran etkisini azaltmakla birlikte Rusya'nın İran'la paylaştığı nükleer teknolojisini IŞİD'le de paylaşması karşılığında Rusya'ya Anbar bölgesindeki petrol kaynaklarına ulaşım hakkını verileceğini ifade ediyor. Belge aynı zamanda IŞİD'in Rusya'yı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a olan desteğini çekmesi, ve İran ve Süriye karşısında sünni güçlerle müttefiklik geliştirmesi için ikna etmeye çabalaması anlamına da geliyor.

Belgeyi inceleyen bir kaynak, "Batılı hükümetleri artık IŞİD ve onun fanatik isteklerine dair hiçbir şey şaşırtmıyor. IŞİD'in kimyasal ve nükleer silah elde etmek istediğinin bir süredir farkındaydık, dolayısıyla amaçlarını şu anki kazanımlarıyla değerlendirdiğinizde IŞİD'in hedeflerinin yazılı olduğu bu belge sizi şaşırtmıyor" ifadelerini kullandı.

'IŞİD DENİZ GÜCÜ İSTİYOR'

Bir diğer şaşırtıcı plan ise İran'ın bölgedeki gücünü zayıflatmak için "Amerika'nın kontrolündeki Panama Kanalı" gibi petrol tankerlerinin İran sahasının dışından hareket edebilecekleri bir kanal açmak. Tüm bunlara ek olarak plan Afgan ürünleri ile İran'ın havyar ve halı endüstrisine zarar vermeyi içeriyor.

IŞİD ayrıca kendini Yemen'de ve Komor Adaları'nda inşa edeceği üslerle bölgesel bir deniz gücü haline getirmeyi hedefliyor.

Belgelerin IŞİD'in "iç işlerine" ilişkin olarak, "etnik temizlik, nüfus politikaları, IŞİD'in elinden kurtulanlara yönelik suikast planlarını -IŞİD militanları dahil- ve ortak bir hedef etrafında birleşmiş bir halk yaratmayı" hedefleyen başka politikaları da içerdiği belirtildi. "Körfezdeki Şiileri bölgeden çıkarmayı amaçlayan IŞİD, "uzun vadede" Pakistan ve Suriyeli sünnilerin, şiilerle bir arada yaşanılan bölgelere göç etmelerini ve bu bölgelerde sünni nüfusu arttırmalarını hedefliyor" da denildi.

Terör araştırmaları uzmanı Veryan Khan "IŞİD uzun vadede fidye ve petrol hırsızlığı ile kendini idame ettirmeyeceğini biliyor ve daha meşru gelir kaynakları arıyor" dedi. Khan ayrıca belgenin IŞİD'in yalnızca üst düzey kadrolarının elinde olabileceğini ifade etti.