IŞİD ile anlaşmayı ABD de doğruladı!

Rakka'da IŞİD'in tahliyesi için yapılan anlaşmanın görüntüleri dün ortaya çıkmıştı. Görüntüler sonrası ABD'den ilk açıklama geldi.

IŞİD'in Rakka'dan silahlarla birlikte tahliye edildiği görüntüler dün ortaya çıkmıştı.

BBC'nin haberine göre, ABD ve SDG, IŞİD'in tahliyesi için gizli bir anlaşmaya imza atmıştı.

Pentagon’daki basın brifingine Bağdat’tan video konferans yoluyla canlı bağlanan ABD liderliğindeki IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, anlaşmayı doğruladı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre, Dillon’a Pentagon brifinginde yöneltilen sorular ve yanıtları şöyleydi: 

- BBC haberindeki anlaşma iddiasını ve tahliye rakamlarını doğrulayabiliyor musunuz?

Bu sır değildi. Biz Rakka’nın düşürülmesinden sonra 19 ve 14 Ekim’de yaptığımız açıklamalarda Rakka Sivil Konseyi, SDG ve bölgenin aşiret büyükleriyle yapılan anlaşmadan bahsettik. Amaç Rakka’daki sivillerin daha fazla kayıp olmadan çıkartılmasıydı. Bu nedenle de bir anlaşma yapıldı. Anlaşma uyarınca Rakka’dan çıkan yetişkin erkekler güvenlik taramasına tabii tutuldular. Kendilerinden biyometrik data alındı ve sistemlerimizdeki kayıtlarla sağlaması yapıldı. Eğer bu kişilerin sistemimizde kayıtlarının olmadığı tespit edildiyse yeni kayıt yapıldı. Güvenlik taraması sırasında 4 yabancı savaşçı tespit edildi ve SDG tarafından tutuklandı. Gerisi 3500 kadar sivildi, yani aile üyeleri. 300 kadarı ise potansiyel IŞİD savaşçısı olarak belirlendi. Bizim haberdeki rakamları teyit edecek bir bilgimiz yok, haberdeki kamyon şoförlerinin verdiği bilgileri de.

- ABD’nin tahliye operasyonundaki rolü neydi?

Biz Rakka bölgesinden çıkarken otobüsleri takip ettik. Eğer IŞİD savaşçılarının kaçması gibi bir durum söz konusu olsaydı havadan müdahale edecektik. Ancak böyle bir durum olmadı.

-ABD güçlerinin elinde tutulan hiç DEAŞ savaşçısı var mı?

Tutuklananlar ya Irak güvenlik güçlerinin ya da SDG’nin elinde. Şu anda ABD güçlerinin gözaltında tuttuğu kimse yok.