IŞİD, esir aldığı Ezidileri ailelerine satıyor

IŞİD’in rehin tuttuğu 200’den fazla Ezidi’yi, 4 Nisan’da ailelerine sattığı ortaya çıktı.

IŞİD 4 Nisan’da, çoğu kadın ve çocuk 217 Ezidi’yi serbest bıraktığını açıklamıştı. Ancak cihatçı örgütün bu hamlesinin karşılıksız olmadığı anlaşıldı.

Vice News’in haberine göre IŞİD, Ezidileri ailelerine para karşılığında iade etti. İddiayı Irak’taki BM kaynaklarına dayandıran Vice News, IŞİD’in esir olarak  tuttuğu Ezidiler için 30 bin dolara kadar çıkan fidye talep ettiğini yazdı.

ŞERİAT MAHKEMESİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLİYOR

Irak’ta Birleşmiş Milletler’in insan hakları konusundaki faaliyetlerinden sorumlu Francesco Motta durumla ilgili, “Rehin alınanların hepsi için serbest bırakılmalarından önce şeriat mahkemesi tarafından onaylanması gereken bir ‘satış sözleşmesi’  düzenliyor” diye konuştu.

Motta, “Dohuk’ta karşılaştığım yaşlı bir adam aracıların kendisine esir tutulan kızlarının serbest bırakılması için 60 bin dolar istediklerini söyledi. Adam kızlarının serbest bırakılması için gereken parayı hiçbir zaman toplayamayacağı için ağlıyordu” diye devam etti.

Hürriyet Daily News da Perşembe günü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin IŞİD’in rehin tuttuğu Ezidiler için bin ila 10 bin dolar arasında değişen fidyeler ödediğini yazmıştı.