IŞİD AKP'nin 'tampon bölge'sinde ilerliyor

IŞİD, Türkiye'nin "tampon bölge" kurma planı yaptığı Halep'in kuzeyinde ilerliyor. Sınırda 5 köyü ele geçiren örgüt, Türkiye ve Katar'ın "ılımlı" olarak pazarladığı Ahrar'uş Şam'dan da iki bölgeyi geri aldı.

Dış Haberler

AKP, ABD'nin sürekli yalanladığı tampon bölge hayalleriyle yaşarken, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Halep'in kuzeyinde ilerlemeye devam ediyor.

Ana hedefi Marea ve Azez olan IŞİD, Marea yakınlarındaki 5 köyü ele geçirdi. Bu köylerden 3'ü Marea'nın güneyinde ve IŞİD bu kasabaya çok yaklaşmış oldu. Örgüt bu sabah saatlerinde de Marea'ya bombalı araç saldırısı düzenledi.

Azez, IŞİD'li olmayan cihatçıların elinde bulunan en önemli ikmal hattının tam ortasında yer alıyor. Azez'in güneydoğusunda bulunan Marea da Halep'e uzanan bu ikmal hattında önemli bir halka.

Diğer 2 köyse Türkiye sınırına yakın. Delha ve Hercele daha önce El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin kontrolündeydi. Nusra, Türkiye'nin tampon planı uyarınca bölgeden çekilmişti.

Azez'den Cerablus'a kadar uzanan bölge, Türkiye ve ABD tarafından "IŞİD'den arındırılmış bölge" olarak kullanılacaktı. Bölgeye "ılımlı" muhaliflerin ve ABD ikna edilirse Ahrar'uş Şam'ın yerleştirilmesi planlanıyordu.

Ancak IŞİD'in Halep'in kuzeyindeki ilerleyişi, tampon planını bozuyor. Üstelik Suriye ordusu da, Halep'in kuzeyindeki Dveyr ez-Zeytun ve Başköy'e yönelik "ılımlı" saldırısını tekrar püskürterek Halep'teki pozisyonunu koruyor.