İşçi Partisi'nde 'anti-semitizm' kavgasını İsrail lobisi mi çıkardı?

İngiltere'de Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi'nde "anti-semitizm" tartışması alevlenirken iki partilinin üyeliği iptal edildi. Ancak bazı Filistin dostları, tartışmanın İsrail lobileri tarafından çıkartıldığını ve bazı hikayelerin yalan olduğunu ileri sürdü.

Dış Haberler

İngiliz İşçi Partisi'nin liderliğine Jeremy Corbyn geldiğinden bu yana, parti liderliği diğer pek çok konunun yanı sıra, bir de "anti-semitizm" suçlamasıyla boğuşuyor.

Anti-semitizm kampanyasının son 2 kurbanı, milletvekili Naz Shah ve Filistin yanlısı tutumuyla tanınan eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone oldu. Shah ve Livingstone'un parti üyeliği "anti-semitizm" suçlaması nedeniyle iptal edildi.

Ancak Electronic Intifada'nın (EI) araştırmasına göre, parti içindeki anti-semitizm hikayelerinin bazıları yalan.

İnternet sitesinin iddiasına göre, parti içindeki anti-semitizm krizinin anahtar figürlerinden birisi İsrail lobisi ile bağlantılı.

Anti-semitizmle suçlanan İşçi Partisi milletvekilleri, çoğunlukla Filistinlilerin insan haklarından yana oluyor ve özellikle de İsrail'e yönelik boykot çağrıları yapıyor.

Yahudi parti üyelerinin EI'ya verdiği bilgilere göre, anti-semitizm kampanyası Corbyn'e karşı partinin sağ kanadı tarafından bir silah olarak kullanılıyor.

Morning Star yazarı ve partinin Yahudi üyelerinden Charley Allan, anti-semitizm kampanyasının absürdleştiğini, "Siyonizm" diyenlerin dahi anti-semitik ilan edildiğini ve olayın bir cadı avına dönüştüğünü yazdı.

Örneğin, Oxford Üniversitesi İşçi Kulübü'nde (İşçi Partisi destekçisi bir öğrenci topluluğu) eşbaşkan olan Alex Chalmers, kulüpteki çoğunluğun "anti-semitik" görüşlerini gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurmuştu.

Chalmers'in "anti-semitik" dediği etkinlik ise, her sene Filistin hakkında farkındalık yaratmak için düzenlenen "Israeli Apartheid Week (İsrail Apartheid Haftası)" etkinliğine kulübün verdiği destek (destek kararı oylama sonucunda, çoğunluk desteğiyle alınmış).

EI'nnın araştırmaları, Chalmars'in İsrail lobisi ile bağlantısını ortaya koyuyor. "Skandal" yaratan Chalmers, Britain Israel Communications and Research Centre (BICOM) isimli İsrail yanlısı kuruluşta çalışıyor.

BICOM, ünlü milyarder Poju Zabludowicz tarafından fonlanıyor ve Londra'daki önde gelen İsrail yanlısı kuruluşlardan.

Chalmers'in BICOM'da stajyerlik yaptığı EI tarafından tespit edildi.

Chalmers daha önce de Oxford'da solcu bir öğrenci hakkında, Yahudi bir öğrencinin peşine bir grup takıp "iğrenç siyonist" diyerek kampüste takip ettiği iddiasını yaymıştı.

"Cadı avı"nın önde gelen simalarından Jeremy Newmark da, Yahudi İşçi Hareketi isimli kuruluşun başkanı. Newmark daha önce de "Yahudi Liderlik Konseyi" isimli kuruluşun müdürüydü.

Partinin sağ kanat milletvekillerinden Wes Streeting de, 2009 yılında Kudüs'te "Filistin için İsrail'e Boykot Girişimi (BDS)"ne karşı bir etkinliğe katılmıştı.