Irkçılar ABD'de yeni eylem hazırlığında

ABD'de ırkçılar, Konfederasyon heykellerini kaldırmaya karar veren Lexington'da eylem yapma hazırlığında.

Dış Haberler

ABD'de beyazların üstünlüğünü savunan ırkçılar, Charlottesville'in ardından Lexington'da da eylem yapmaya hazırlanıyor.

Charlottesville'deki ırkçı terörden sonra, Lexington Belediye Başkanı Jim Gray, bir süredir düşündükleri Konfederasyon heykellerini kaldırma işlemlerini hızlandıracaklarını açıklamıştı.

Lexington Kent Konseyi, eski mahkeme binası önündeki Konfederasyon heykelinin kaldırılmasını oy birliği ile karara bağladı. Ancak ırkçılar ve ırkçı parti Gelenekselci İşçi Partisi lideri Matthew Heimbach karara karşı çıkıyor.

Heimbach, "er ya da geç" bir eylem yapmayı planladıklarını söyledi.

Heimbach, beyazları kastederek, "Anıtları yıktığınız zaman, bu açıkça bizi silme denemesidir" dedi.

ABD'nin birçok kentinde, hâlâ İç Savaş'ın güneyli komutanlarının heykelleri bulunuyor. Bir süredir tartışma konusu olan bu heykellerin kaldırılması meselesi, ırkçıları da harekete geçirdi ve Konfederasyon heykellerini korumaya başladılar.

1861-1865 yılları arasında birlik yanlısı kuzeyli Birleşik Devletler ile ayrılma taraftarı güneyli Amerika Konfederal Devletleri arasında yaşanmış, 1 milyona yakın insanın ölümünün ardından zaferi Abraham Lincoln önderliğindeki Birleşik Devletler kazanmıştı.

Charlottesville'deki ırkçı gösteri de, Konfederasyon'un önemli generallerinden Robert E. Lee'nin heykelinin sökülmek istenmesi üzerine yapılmıştı.